Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

Prezeráte si mobilnú verziu motoride.sk.
Prepnúť na PC verziu.

Menu

Články | Videá | Tipy | Fórum | Kalendár | Inzercia

Quo vadis, XL Rally - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuQuo vadis, XL Rally - Diskusné fórum - Len Tak

OO Zruš sledovanie Pridaj nový príspevok 

Predchádzajúce | 1 2 3 4 5 |

02.02.2017 12:27

Quo vadis, XL Rally

Zakladám novú diskusiu, lebo sa týka XL Rally ako takej a nie len Landalovej, ktorá sa aktuálne rieši. Táto otázka zaujíma nie len mňa, ale i mnoho ďalších motorkárov a motorkárky, takže tieto riadky píšem v mene všetkých, ktorí zdieľajú podobný názor.
Pokúsim sa byť stručný.
XL Rally na Slovensku vznikla pre nás bežných ľudí so svojimi starosťami i radosťami za účelom napĺňať práve tú druhú stránku veci. Malo to byť stretnutie motorkárov, vyznávačov jazdy v teréne a dobrodružstva. Tu človek mohol spoznať nových ľudí rovnakej krvnej skupiny, vymeniť si skúsenosti, niečo nové sa naučiť, získať či zlepšiť zručnosť jazdy v teréne, proste prežiť krásne neopakovateľné chvíle v sedle motorky i mimo nej.
Áno, má to byť orientačná súťaž. No i napriek kvalitným navigáciám ktorými sa pretekári začali zbrojiť mám pocit, že sa XL Rally od začiatku uberá nesprávnym smerom.
Tu mi môžete oponovať. Ako viem, ktorý smer je ten správny? Veď je to čisto subjektívne tvrdenie.
Poviem to teda inak. Ide to smerom od nás Adventure zameraných ľudí niekam do... .
Pozrime sa na to reálne.
Trate sú pomerne náročné. Zväčša sa jazdí v okruhoch a vedú ťažkým terénom nevhodným pre mastodonty. Áno, mnohí z Vás to dokážu prejsť, ale za akú cenu? Tiež sa zabudlo na zelenáčov, ktorí chcú pričuchnúť k offroad jazdeniu. No a výsledok? Začalo sa zbrojiť a profesionalizovať. Veľa jazdcov prechádza na ľahšie mašiny vhodnejšie do takéhoto terénu a riešia sa technológie, úpravy a rôzne technické vychytávky. Už nestačí prísť na akciu na motorke, dať mapku na nádrž a vyraziť. Nutnosťou je kvalitný road book, výstroj jazdca, rieši sa hluk výfuku, certifikáty a všelijaké pravidlá, ktoré majú skvalitniť pretek. Áno, uznávam úsilie a snahu organizátorov o čo najlepšiu akciu s hladkým priebehom bez zranení.
Tu sa mi ale otvára otázka. Je to naozaj to čo chceme? Nieje to len akási hra na pretekárov ktorými nikdy nebudeme? Chceme mať všetko špičkové tiptop a podľa smerníc FIM ako na ozajstných rally? Ale prečo?
Toto je na míle vzdialené pôvodnej myšlienke vzniku XL Rally. Nemá to s tým nič spoločné.
Kde sa podel motorkársky duch? Veď už na začiatku odrádzate široké spektrum ľudí, ktorí by si možno radi prišli zajazdiť. A prišli by tam kvôli radosti z jazdenia na vlastných moto, po vlastnej osi a nie na autách s vozíkmi robiť show.
Jednoducho mi v tom celom kolotoči chýba to nadšenie a pravé motorkárske srdce, a nie výsledková listina.

Pozor aby to neskončilo ako Intergalaktická XL Rally, kde ide o hovno medzi 20 ľuďmi!

Týmto článkom som sa nechcel nikoho dotknúť a bol by som nerád aby sa to tu kvôli mne zvrhlo, tak ako býva to na MR zvykom. Napriek všetkému si veľmi vážim ľudí, ktorí sú v dnešnej dobe ochotní organizovať takéto podujatia na úkor svojho času, rodiny a možno aj financií.

Chcem len pootvoriť oči organizátorom z trocha iného pohľadu.

Ďakujem za pochopenie


02.02.2017 12:40

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Miško za toto ti dám nie jeden, ale tri palce. [dobre] [dobre] [dobre]


02.02.2017 13:03

Re: Quo vadis, XL Rally

extreem
 Edvenčr 

Ikona

Ak je to tak nesprávny smer nechápem ako sa vlaňajšia registrácia mohla naplniť za tri dni /65 bola kapacita/ a všetci mali roadbook a všetko potrebné. Ako môže niekto znevažovať apelovanie na zvýšenie bezpečnosti už nechápem vôbec !!! To že niečo vzniklo a napreduje je asi tá najprirodzenejšia vec.


02.02.2017 13:11

Re: Quo vadis, XL Rally

copo
 Edvenčr 

Ikona

co k tomu dodat, len to ze ak sa niekomu nepaci moze zorganizovat svoj vlastny pretek podla seba a nebol by problem to zahrnut do XL rally.


No a co sa tyka vybav, tak dost ucastnikov xl rally sa zucastnuje zahranicnych rally, tak to zbrojenie s XL rally nema skoro nic spolocne. Co poznam niektorych tak zbroja preto, ze si chcu slusne zajazdit a nie krutit s manualnym RB a to sa zucastnuju len xl rally.

Kazdy orientak sa da prejst po starom, bicakovy merac, pripadne denne pocitadlo, A4 na nadrzi ale za aku cenu, len starost a nie pohodlie v jazdeni.

Ja sam som odporcom vyfukov hukotu kkt, mal som taky, dal som dole. chceme jazdit po horach tak nemusi byt hukotu vsade, ma to svoj zmysel urcity limit nepresahovat.


No a urobit motanie sa po lesoch uplne legalne na SK, ved to je skoro nemozne, budme radi ze mame ludi co nam to zorganizuju.

No a k narocnostiam, to je smiesne pisat ze sa zvysuju narocnosti. Minuly rok u Landaka nebolo vobec nic narocne a kolko nadavania bolo ze cele zle. Trochu zaprsalo, maly kopcek usmykany velky narocny problem akoze nastal. Pocasiu nikto nerozkaze.
Tuhrina??? uplne ze cele neskutocne dobre a co bolo narocnejsie moznost obchadzky, na to chalosi myslia ked trate robia.

Startovne??? Ake si organizator urci, take bude, je to na nom. Landak pise o moznosti za par eur zucastnit sa u neho ako turista, kazdy si urci svoju trasu ako chce, dostane body trasy a vybavene. Kludne moze urobit aj daku cenu z tych co body dosiahnu sa vylosuje jeden vyherca.

Takze nevidim dovod ze by sa uplny novacik nemohol zucastnit


02.02.2017 13:37

Re: Quo vadis, XL Rally

nasud
 Edvenčr 

Ikona

hiFonzy - DAKUJEM Ti za zalozenie tejto diskusie. Absolutne s Tebou suhlasim a podpisujem sa pod Tvoj prispevok jak obsahovo tak formou [dobre] [dobre] [dobre]
Ten vyvoj kam sa dostal XLcup to priniesol a vyvynul zivot sam.
Cele je to o tom ze na tento druh zavodov prestali a jednoducho nebudu chodit jazdci na XL moto. To ze sa tam v za posledne roky nahanal Kabel s Tomasom berme ako poslednych Mohykanov ku ktorym sa sem tam niekto prida na afrike, trandiku, velkej KTM ....ale tato kategoria ja zalostne malopocetna.
Sam som si zadovazil vhodnejsiu moto na sucasnu povahu XL cupu, nebol a nie som ochotny "nicit" si svoju cukrikovu GS1150
Zaroven viem ze nie si jediny ktoreho tento vyvoj "mrzi" ale z ekonomickeho dovodu by XL cup bez malych moto neprezil
ALE JA TI NESKROMNE ODPOVIEM CO SA DA ROBIT a ako to nasmerovat:
Sucasny XL Mastodont Cup, premenovat a tento "kralovsky" nazov nechat pre novych organizatorov, ktory spravia dajme tomu 3-4 akcie pre naozaj XL a XXL motorky a formou o akej hovoris, teda pises.
.... aááá toť otázka: NAJDU SA ORGANIZATORI / GARANTI PRE TENTO TYP AKCIE? - hodneho mena: XL/XXL Mastodont Cup?

Dovtedy sa treba tesit ze tu mame po nejakej dlhsej pauze opat pekne rozbehnuty Cup pretekov a budme vdacny, ze je v takej forme ako je. - JA SOM ;-)


02.02.2017 13:41

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Ľudia sú zvláštni...

Každý má možnosť reálne konať, skutočne a fakticky konať, nie "deklarovať". Každý sa môže slobodne rozhodnúť čo bude robiť a nerobiť.

Ak niekto skladá papierové modely, má nejaké ratio, aby som začal postovať, že to považujem za blbosť? Podľa mňa nie. Šak ma nikto nenúti aby som sa k nemu pridal.

Ak niekto organizuje pretek, a podmienky toho preteku sa mi nepáčia, má logiku začať to nejako riešiť a sťažovať sa, akým zlým smerom sa to uberá? Podľa mňa nie. Šak ma nikto nenúti, aby som sa zúčastnil.

Ak to viem robiť lepšie a správnejšie, prečo by som to nerobil? No, ibaže by sa mi nechcelo (čo je reálny preklad frází "nemám čas", "venujem sa inému", lebo je to len otázka priorít...). Ak by sa mi to nechcelo, mám morálne právo sa sťažovať, že "...sa to uberá zlým smerom..."?

V čom môže toto otvoriť oči organizátorom, aby sa na to pozreli z inej strany? Chýba mi zásadná vnútorná konzistentnosť, pretože:
- ak som ja za sranda preteky a nechcem súťažiť a profesionalizovať sa a nejde mi o bedňu, tak je predsa úplne jedno, či sa ostatní zlepšujú a profesionalizujú.
- ak k veci pristupujem, že človek je sebe najväčším súperom (t.j. prekonávam sám seba a svoje limity, čo je nevyhnutná súčasť športu), tak platí v celom rozsahu predchádzajúca odrážka.
- hovorí sa: "...tu človek mohol spoznať nových ľudí rovnakej krvnej skupiny, vymeniť si skúsenosti, niečo nové sa naučiť, získať či zlepšiť zručnosť jazdy v teréne, proste prežiť krásne neopakovateľné chvíle v sedle motorky i mimo nej" - opäť nechápem, lebo na tomto sa ak dobre viem nič nezmenilo. Naviac, ak sa chceme "zlepšiť v zručnosti jazdy", nie je možné jazdiť tam, kde sa nemám prečo "zozručniť".

No a takto by sa dalo pokračovať, ale nevidím zmysel.




02.02.2017 14:39

Re: Quo vadis, XL Rally

Feror
 Edvenčr 

Ikona

Fonzy ožil a asi aj pravdu má [dobre]


02.02.2017 15:35

Re: Quo vadis, XL Rally

copo
 Edvenčr 

Ikona

treba ale mysliet na to ze v minulosti bolo dostupnych par motoriek afra, tenere, gs, varan...

postupne tie motorky starnu a majitelia ich nechcu nicit.

Stare lc4 su len vylagrovane herky a cenovo dostupne su napriklad ktm 690 a tych pribudlo vela. Vahovy rozdiel na novsich a starsich je znatelne poznat. Obsahom motora su na tom podobne, stara, nova.

To neni o tom, ze nechcem jazdit velku staru moto co mam, chcem si ju setrit a preto do XL postupne prichadzaju lahsie motorky, o tom to hlavne je.

Urobil som si RB zo skatule a po prvom pouzity som na to prisiel, ze ked si chem zajazdit dobre treba mi elektronicky, dal som si bicakovy tachac, cele zle ked som pobludil, potreboval km upravit nedalo sa. Tak si nahodim dobru techniku a neberem to ako dake zbrojenie, proste chcem si slusne zajazdit, ruky mat na kormane a bezpecne dojazdit


02.02.2017 15:58

Re: Quo vadis, XL Rally

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Fonzy úplne chápem ako to myslíš.

Ale doba je taká že sa to skrátka uberá k ľahším strojom, nárokom na techniku motocykla aj samotné technické zručnosti.

Ale zas sa mi vidí že konkrétne Lanďák na "jeho Rallye" rieši myšlienku, resp. priestor pre ludí ktorí to neberú až tak vážne a jazdia skôr na kochačku a chcú sa ísť iba lightovo povoziť po luxusných šotolinách.

Podľa mna na Slovensku je priestor aj pre amaterske rallye kde to ludia beru vážne a aj pre kochačov. Ide o to že pre tých kochačov sa to aktuálne až tak nerieši ako pre tých ktorí to berú vážne.


02.02.2017 16:11

Re: Quo vadis, XL Rally

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Fonzy> rozumiem co chces, ale neviem o tom, ze by taky pretek existoval. Ani v Cechach, kde su XL rally = Mastodont cup s uz dlhorocnou tradiciou.
Preteky v CR su vseobecne velmi narocne a na velkych motorkach ich zvladne iba kvalitny jazdec. Vzdy to tak bolo - teda odkedy tam ja jazdim, cize zhruba 2008.

Dovod, preco to tak je, tkvie podla mna najme v dvoch zalezitostiach:
- keby to bolo lahke, tak by neprislo dost ludi. Jednoducho na tieto preteky chodia hlavne zanietenci, a ti sa chcu nieco naucit, chcu mat pred sebou nejaku vyzvu
- rozdiel medzi lahkou a tazkou tratou je casto iba otazka pocasia.
Zoberme si Filakovske Klacany 2016. Ak by bolo uplne sucho, bolo by to prejditelne na mastodonte s hladkymi gumami. Kedze bolo ako bolo, asi 20km tam bolo na velku motorku velmi narocnych.
Ak by kratko predtym, alebo pocas dna prsalo, bolo by to podla mna velmi narocne aj na malej motorke.

Neviem, ako by sa dalo prisposobit tejto situacii. A robit 2-3 verzie trati podla pocasia je podla mna nemozne.


02.02.2017 17:07

Re: Quo vadis, XL Rally

duggo
 Kávičkár 

Ikona

Podla mna tu nikto nenapisal, ze sa to ubera zlym smerom, iba proste vyjadril nazor ako bezny motorkar, ktory to nehodla, alebo nemoze brat az tak vazne, ako druhi jazdci co si doma vyrabaju tuning motoriek a brusia kondicku kazdy volny mozny cas.
Je to podobne ako na amaterskych maratonoch na horskych bicykloch, ti na poprednych prieckach su uplne ina liga a neostava nic ine iba sa tesit zo svojho vykonu. A toz, Nemali by sa hlavne az tak porovnavat medzi sebou a nebodaj nadradovat jeden nad druheho, je to predca sport, amatersky.
Vsetci isto vidite ten rozdiel, ked medzi vas zavita nejaky byvaly reprezentant, alebo pretekar sa povozit.
rally som sa nezucastnil, iba som zopar krat pozret ako divak
[shake]


02.02.2017 17:08

Re: Quo vadis, XL Rally

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

Keď bude 74 motoriek v "OPEN", tak keď budem chcieť ísť, aj tak pôjdem na svojej (potopiť a robiť estrádny program na večer). Kým sa to dá prejsť. Keď sa to prejsť nebude dať, to už (pre mňa) XL nebude, ani nepôjdem. Ale: 1) počasie sa ovplyvniť nedá 2) keď sa pôjde 200 km len po rovných tvrdých poľných cestách, tak nepôjdem ani ja. Lebo načo na asfalt štuple.
Ochrana: čižmy, pancier, prilba, rukavice sú základ. Kto má problém aj s týmto, nech pre vlastnú bezpečnosť zostane turisticky na asfalte (čo je zas blbosť, vyše mesiaca som poriadne nevedel chodiť, čo som si svoju pomaly položil na krátke čižmy a to som sa len snažil otočiť na asfalte).

Skratka kde je vôla, tam je cesta. Kde vôla nie je, tam sa nadáva na kvalitu cesty.

Ak niekto spraví viac light preteky pre skutočný XL (ale nie 200 km "po asfalte"), tak sa (aj tam) budem registrovať medzi prvými.

(Fonzy, nič proti tebe, rozumiem o čom hovoríš.)


02.02.2017 17:09

Re: Quo vadis, XL Rally

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Quo vadis? Lebo:
1, preteky vačšinou organizujú ludia ktorí sú "posadnutí" motorkami a jazdením a hlavne chcú pretekať a zlepšovať sa, bojovať so sebou a potrebujú adrenalín :-D . Tým pádom aj nálada v depe pred pretekom je /v dobrom/ adrenalínova. >:-) Preto nemôže nikto chcieť od ludí kategórie Haro, Landal aby spravili "kočíkovku" . Takýto pretek môže spraviť iba jazdec "pohodár" , no takýto človek vačšinou svoj čas venuje iným aktivitám a tak "nemá čas a chuť" pre svoj x-tý koníček v poradí obetovať toľko času.
Česť výnimkám ako je Plaňo [dobre] .
Verím, že aj organizátori zo skupiny "posadnutých" sa snažia urobiť pretek vhodný aj pre pohodárov no mnohokrát to podmienky nedovolia. Asi najviac sa to darí Awiovi.
2, Skutočný XL pretek by nemal byť vôbec delený podľa obsahu či výkonu ale iba podľa váhy a malinko by do toho mohla frflať kvalita podvozku - nahrubo okalibrovaná zdvihom.
3, Mám toho ešte viacej možno to doplním až neskôr. len poslednú vec ktorú som mal napísať asi ako prvú a to si pohodári musia uvedomiť, že : Nedá sa robiť pretek pre ludí čo nechcú pretekať .


02.02.2017 17:14

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Re: tryskac: svetlo racionality: Nedá sa robiť pretek pre ludí čo nechcú pretekať

Super povedané. Normálne, priamo, bez obkecov tak ako to je.


02.02.2017 17:28

Re: Quo vadis, XL Rally

Filip Kalka - Masochista
 Kávičkár 

Ikona

V com su xl preteky nepristupne srandajazdcom? Stale je to o priatelskom stretnuti a chlastacke. Nikto neriesi kto na com jazdi. Ak je niekto nuteny kvoli ucasti dokupit si bezpecnostnu vystroj a pevne cizmy, moze byt len vdacny ze ho niekto prinutil.

Paradoxne sa najviac riesi landalova akcia, ktora bola zo vsetkych najlahsia bez poriadneho terenu a prekazok. Proste adventure presuny po lukach, lesoch a pre lahke stroje cista nuda.

Kto nema vybavu, nie je problem sa pripojit do skupiny a trat prejst spolocne. Taketo skupinky boli a aj vzdy budu. 90% ludi nejde zavodit, ale sa iba povozit.


02.02.2017 19:09

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Som srandajazdec a tak to poviem na celu hubu. V náročnosti.
Ak je doba taká že sa XL preteky uberjú k ľahšim strojom, tak niečo asi nie je v poriadku. Potom by som to čarovné XL z názvu vypustil a nechal len Rally a nebude o čom diskutovať. Osobne by som aj tak nenazýval prívlastkom XL, preteky kde sú moto od 120 do 250kg.
Ak potrebujem drahý roadbook a tripmaster s korekciou aby som si to mohol užiť tak ďakujem neprosím, som len srandajazdec. Pokiaľ mi nebude stačiť na to užitie bežné počítadlo a večerníčkový roadbook tak to bude len pre užšiu skupinu nadšencov.
Je veľa srandajazdcov čo sa o toto zaujímajú a radi by si to vyskúšali. Ale to zlepšovanie, kudrlinkovanie, či zdokonaľovanie a propagovanie týchto pretekov pred verejnosťou (ktorej je to mimochodom aj tak úplne jedno, veď ktorý nemotorkár si už dnes spomenie čo i len na tohoročný Dakar), kvôli úzkej skupine nadšencov a kvázi reklame endura, je kontraproduktívne pre bežných majiťeľov XL strojov. Tí si ich kúpili možno za ťažšie našetrené peniaze o ktoré vlastne ošudili rodinu, takže neplánujú ani seba ani moto príliš rozbíjať, lebo na to jednoducho nezostávajú financie, alebo im to nedovolí zodpovednosť, zdravotný stav, kondícia či len obyčajné presvedčenie, a nemajú ambície stáť ani na bedniach. Možno sú to turisti čo sa chcú len zdokonaliť, aby ich pri cestovaní nevystrašila trochu horšia cesta..... a takýchto príkladov môže byť nespočetne veľa. Všetkých tá atmosféra XL pretekov láka, no nikto z nich si ale nebude kvôli tomu kupovať poloprofi alebo profi výbavu rally jazdca a poloprofi alebo profi výbavu moto.
Pokiaľ tam chceme naozaj to XL mať, tak by to mal prejsť bez veľkých problémov aj priemerný jazdec trebárs na sériovom Varadere na veľkom GS, či na V Strome. Pre oponentov: Nehnevajte sa ale Dobišovcov, awiu, ani Žubora za etalón priemerného jazdca nepovažujem .
Veľa ľudí si teraz povie, veď niečo také urob keď si taký múdry. >:-)
Nie ďakujem. Nemám organizačného ducha. Iba osvetľujem pohľad srandajazdca a dúfam že nie iba jedného.
Ale ak bude treba rád k organizácii takéhoto niečoho svojím dielom prispejem.
Nádej nezomiera. ;-)


02.02.2017 19:56

Re: Quo vadis, XL Rally

salli
 Turista 

poviem to s pohladu obycajneho jazdca.mam tenere 750 .na drapákoch aj enduro gumach.nemam auto nemam vozik nemam doma dve kanistre aby som ich tam mal na voziku nemam dve obleky dvoje cizmy.sam som chcel ist na pretek do tuhrinnej.bol som vyskusat na tréningu.ked som si poratal co by ma to vsetko stalo ani nehovorim.na jazde som v jarku ohol stupacku nastastie masina prezila bez financnej ujmy.pre mna hobby jazdca co jazdi len cesty to bolo narocne.nemam v garazi tri motorky tri krosky od mala . isiel na stuploch s pocitom nerozbit masinu.keby som asi isiel na pretek asi by som zavadzal.pre mna ta rally je financne narocna.musim na masine prist a aj odist domov.tiez mam pocit ze tam chodia vyjazdeny jazdci byvali profi jazdci.na nich nemam a ani nebudem mat.akcia perfektna ale nemam bohuzial na to.tiez si myslim ze by trebalo sa zamerat aj na obycajnych jazdcov ktory si zajazdia a nerozbiju nespalia spojku.ved jazdcov co jazdia cestne enduro je coraz viac.na tréningu boli dvaja majitelai da sa povedat novych drahych cestovných endur.normalne isli na maximum ale bolo vidiet ze ich netrapi ze rozbiju masinu.proste maju na to.ale kolky mame na to? :'( :'( :'(


02.02.2017 19:58

Re: Quo vadis, XL Rally

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

Bača, nepovažujem sa za priemerného hobby či srandajazdca, som hlboko pod. V kondičke aj schopnostiach. To nie je falošná skromnosť, ale bohužiaľ realita. Ty jazdíš odomňa ďaleko lepšie, tak podľa teba okrem po uši zablateného Brezna ktorá trať bola náročná? (tam som ani raz nejazdil, tak neviem posúdiť).
Teraz neriešim maratón v Piliscséve, lebo hobík ako ja tam mohol dať 5-6 kôl za tie hodiny ako tréning, bol happy a nikto sa mu večer pri ohni nevysmieval.


02.02.2017 20:09

Re: Quo vadis, XL Rally

copo
 Edvenčr 

Ikona

tuhrina bola narocnejsia ako klacany, moj nazor. KEdze v klacanoch bolo mokro a blatovo, tak to bolo len lepsie, by sa tam bezny enduro srandajazdec turista dobre v suchej kolaje dodrbal, co by aj poriadne pridat chcel.

Klacany, to bolo jak keby sa srandajazdec turista prvy krat vybral do rumunska mimo asfalt po lesikoch a lukach. Keby tam nenaprsalo tak na cestnych pneu bez stuplov cele zjazdne na brnkacku pre kazdeho.


02.02.2017 20:39

Re: Quo vadis, XL Rally

copo
 Edvenčr 

Ikona

kto nema rb si lahko urobi za 10e a urcite prejde vsetko na dennom tripe + mobil apka tripu

[
Video: www.youtube.com/watch?v=rWrHsuevdkA&spfreload=10 ]


02.02.2017 20:54

Re: Quo vadis, XL Rally

Menton
 Skútrista 

Ikona

Vyvoj rally jazdenia na Sk vnimam v urcitych vlnach, ktore by sa dali charakterizovat ich organizatormi a moznostami (dostupnymi tratami). Ked sa dali vybavit piesky na Zahori, jazdilo sa tam. Ked robi pretek Lando, ktoreho bavi orientacna/roadbookova rally, asi iba blazon by cakal, ze zorganizuje inu rally.

Tak ako ma vyvoj svetova rally scena, aj na Sk s omeskanim prichazda trend mensich objemov. Uz som to tu pisal, myslim, ze coskoro bude hlavna kategoria do 450, ktorych uz dnes jazdi vacsina. A nie 650, ci dokonca nadlitre. Ano, znamena to zaroven, ze moto na pretek nebude zaroven aj moto na vylet k moru. Ale to uz je samozrejmost pre mnohych dnesnych ucastnikov amaterskych rally.

Vseobecne sa uspesnost projektu vyhodnocuje zaujmom zakaznikov. Pocet lajkov na FB, ci komentov v diskusii je fajn, ale ak naplnis kapacitu preteku do par dni od uverejnenia, tak to je najlepsia spatna vazba na to, ci sa dana akcia ubera dobrym, alebo zlym smerom. Vzdy sa najde kopec frflosov, frflanie je na Sk na urovni narodneho sportu. Avsak stale viac rally podujati, vysoka ucast a to aj napriek potrebnym nakladom na vybavu, cas a trenovanie su velkym uspechom a zadostucinenim pre organizatorov. Za to im patri od nas, co sa prideme len "povozkat" velka vdaka.


02.02.2017 20:59

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Laci neviem ako si prišiel na to že jazdím lepšie. :-O
Vysvetlím ti to takto:
Pamätáš si určite svoju prvú návštevu v Piliscséve. Teraz si ju a svoje ďalšie účinkovanie zober z iného pohľadu. Z pohľadu srandajazdca čo nemôže z finančných alebo akýchkoľvek iných dôvodov vymeniť moto a nemá na drahé plastové čižmy, drahé chrániče, a výbavu motorky a nemá ani takú húženatosť ako ty. Nechce za každú cenu rozbíjať ani potápať. >:-) Ako by to asi pokračovalo ďalej?
Jednoducho si výnimka porvrdzujúca pravidlo. [dobre]


02.02.2017 21:07

Re: Quo vadis, XL Rally

onee
 Edvenčr 

Ikona

no kukam, ze zima je dlha :-D


02.02.2017 22:29

Re: Quo vadis, XL Rally

edott
 Edvenčr 

Ikona

Prispevok pisem tri hod. furt ma vyrusuju a vsetko ste mi z papule pobrali, aj tak ho pridam :-)


Baca, v podstate ta teraz nechapem.
Ked sa zamyslym nad terenmi poslednych pretekov, vzdy si spomenem na narocnost "zabudnutej" send rally, kde sme boli sice uplne v zaciatkoch rally na amaterskej urovni, technika a vybava boli skoro smiesne, aj tak bola narocnost terenu dost na vyplutie duse, ledva sme sa vobec rozbiehali v piesku,ucili sme sa to. Nemyslym ze by posledne preteky vseobecne mali daku vycerpavacu silu ako vtedy, harova 4hodinovka je vinimka, ale ostatne tereny su zjazdne snad na babete, v normalnom tempe, samozrejme na blato som nadaval, nedalo sa mi v casovke ani rozbehnut a stal som, ale inak to nemalo brazdu, jamu, vymol,ani dieru do pekla ktora sa nedala obist. Narocnost je relativna, chapem, pozerat sa z depa na debilov ako sa trafaju na vytocenej 5ke medzi slamu, povies si toto sme volakedy nemali, nejazdili sme o zivot, na padoch sme sa zabavili..... no a co VAM v tom brani. Rychlejsi Vas obehnu a je to. Podla mna je problem niekde inde. Prepac ale vidim to nejak takto
V nasich srandapretek zaciatkoch sme sa motali +- na rovnakej urovni ale proste niekto chce zavodit, ma nejaky vzor, mozno je aj mladsi, trenuje, snazi sa byt lepsi a uz sa nechce "vozit pod svoje moznosti"
A ten druhy sa cez rok proste turistikuje cez terchovu a zuberec, zastavi na kacicu a cez rajec domov.
Taky sa musi zmierit z tym ze sa ide na pretek zabavit bez ambicie vytaza, zmierit aj z tym kam sa ubera vahova kat. a to ostatne okolo, je to svetovy trend. Zapad je popredu, ci chceme ci ne, davno zistili ze na vsetko treba inu moto a pretekat a chcet byt aspon trochu niekde vysie si vyzaduje posun. Nebudeme naveky jazdit teren po sediacky na transalpoch a vyklapacke. Dufam ze sa niekto aspon urazi.
Ak tak niekto chce, je to super a nech aj dojde na pretek a povozi sa v klude, nech necha " zavodnikov" nahanat sa. Racej sa budeme hrat na svitka v srandapreteku ako na rosiho pod navesom.
Organizatory by mali stale robit race a hoby ale delil by som to podla vybavy, ak ma niekto RB trip ..... ide automaticky race a nech sa zariadi. Kto ma vecernicka je turist, ak si veri moze aj race
Tiez bu som dal turist polovicnu cenu a babam vsetkym tiez, nechodi ich zas tak vela


03.02.2017 0:27

Re: Quo vadis, XL Rally

copo
 Edvenčr 

Ikona

no, mna zaujima jedna vec ci haro urobi Piliscsev ci VESZPRÉM a ci oboje. Ak len VESZPRÉM tak by ma zaujimalo ci aj to bude tak moc ofrflane ako landov pretek od urcitych ludi. Urcite Haro nepusti nikoho bez poriadnej ochrany a startovne bude raz tolko hadam aj.


03.02.2017 8:48

Re: Quo vadis, XL Rally

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

ondrík - 02.02.2017 19:09 - [dobre]

Dôvod úpravy: p.s. Landákovu XL Rallye 2015 som išiel. Je pravda že keby som nešiel s Cachom (čítaj Cacho ma nečakal) tak prídem možno až večer ak vobec ale čo sa týka náročnosti... nebolo to v tom rozmočenom lese vôbec jednoduché ale za nejakého offroadového čáva sa ja teda rozhodne nemám a prešiel som to celé na ťažkej sériovej nemeckej motorke bez offroadových úprav.

Upravené 2 krát. Naposledy upravil raptor (03.02.2017 9:03)


03.02.2017 11:47

Re: Quo vadis, XL Rally

radioaktiv
 Geriatrik 

Ikona

Bača ondrík - 02.02.2017 19:09
toto presne vystihuje presne aj môj postoj. Sám by som to lepšie nenapísal.
Neustále zvažujem účasti na XL pretekoch... naposledy som bol rozhodnutý ísť na WR125R - ALE TO UŽ NIE JE PREDSA XL!
Prečo? Lebo v príspevku Baču je to napísané pomerne presne.

Často turistikujem nad moje možnosti zvládnutia terénu, mám však šťastie na partiu ktorá ma so sebou ťahá ako kotvu a pomáhajú, radia, nalejú...


03.02.2017 12:41

Re: Quo vadis, XL Rally

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

bača to o 19:09 SEČ vystihol úplne presne...jazdil som prvú Sand rally, mal som to tuto pod oknami, tak som išiel..išiel som to na starej TDM 850..x-krát som sa vydrbal, niekoľkokrát zapadol (a to nebolo žiadne brutal blato) a niekoľkorát škrkol výfukové zvody pod motorom..po závode som padol jak kabela od únavy, ale spokojný..motorka to vobec nebola stavaná na terén, ktorý by bol ešte náročnejší (toto bol asi vrchol zjazdnosti terénu na TDM a TKC80)..mám však pocit, že po vzore veľkých rally sa aj tu u nás pritvrdzuje..a nepochybne sa prechádza na menšie stroje..to ma mrzí, nebaví ma naháňať sa za motorkami, ktoré majú o polovicu kg menej..


03.02.2017 14:01

Re: Quo vadis, XL Rally

Chlapi, jak vas tu tak citam, tak sa smejem, ze ste horsi nez ufrflane zenske. :-D Riesite, ake su preteky strasne financne narocne a ze nie kazdy ma na MX cizmy? Sorry, ale to nemozete mysliet vazne. Ked ste si dokazali kupit motorku, na 100€ za cizmy, ktore vydrzia x rokov, nemoze niekto povedat, ze je to vela. Ja som si dokazala na motorku nasetrit z uboho platenych studentskych brigad, takisto aj na zakladnu vystroj a na startovne. Ano, stoji to vela, ale s tym clovek tak nejako pri motorkach pocita. Na Landovu rally v 2015 som isla jazdit po asi polroku celkoveho jazdenia na motorke a presla som ju na (pre mna) velkej tazkej 600vke, co podla mna dostatocne vypoveda o jej (ne)narocnosti. A co sa tyka vybavy, roadbook som mala z kartonovej krabicky, prilepeny paskou k rajdom a na meranie som pouzivala mobil a v pohode mi to stacilo na moje "srandajazdenie". Nikto vas nenuti mat profi vybavu, vela jazdcov ju ani nema a v tom je ta sranda. Lebo ked sa toto improvizovane vybavenie pokazi, tak sa zgrupia a spolu sa donaviguju do ciela. Aspon takto vidim tieto rally ja, tiez bez akychkolvek ambicii, je to proste kamaratske jazdenie. :-)


03.02.2017 14:31

Re: Quo vadis, XL Rally

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

GabikaZ - tá "velka tazka 600vka" co to bola presne za motorka? To bola tvoja?


03.02.2017 14:39

Re: Quo vadis, XL Rally

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Re: GabikaZ: [dobre]


03.02.2017 14:49

Re: Quo vadis, XL Rally

raptor navigacnu cast som isla na DR 650 RSE a hej, bola to moja


03.02.2017 15:05

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Re: GabikaZ: Si mladá, cieľavedomá a šikovná baba. [dobre]
Ale skúsme sa na túto tému porozprávať o 10-15 rokov keď budeš mať rodinu a svet nebude taká gombička ako je teraz. Sama uvidíš že zodpovednosť za samú seba sa posunie niekde inde.
Viem že si ako prútik a 140kg xr600 sa ti zdá veľká a ťažká. Mimochodom XR600-650 je považovaná za najťažšiu medzi ľahkými a najľahšiu medzi ťažkými. Presne to isté sa zdá aj 90-100kg chlapom pri 200,230,250kg motorkách minimálne 5x drahších ako je XR, ale finančné a zdravotné následky pri potenciálnych pádoch sú podstatne väčšie ako na XR. Viem to porovnať, mám obe.
A k tým čižmám. Nie každý tie MX čižmy okrem takýchto súťaží využije a nie každý má možnosť mať MX čižmy za 100€.
Mimochodom lanďove Kľačany 2015, možno bez tej džungle, vyzerali presne tak ako si to viacerí predstavujeme. Trať rozdelená aj pre tých čo si toľko netrúfajú. Krásna kamarátska akcia od motorkára pre motorkárov.
V 2016 to inováciami začal posúvať smerom možno lepším pre zanietených pretekárov ako parc fermé či štart z rampy na námestí aby sprostredkoval 5min márnej slávy každému (každý o to nestojí), čo ho pravdepodobne obralo o dosť času a energie, a tak turistov odsunul bez vysvetlenia do úzadia. Teraz to má v pláne posunúť ešte ďalej v prospech naozajstnej rally, čo mu samozrejme nikto nezazlieva, ale deklarovať že víta každého teda aj XL srandajazdca a dať do podmienok chránič krku, MX obuv, kolenné chrániče a hrudný pancier s ramennými a lakťovými chráničmi, ktoré si kúpi iba ten kto to naozaj potrebuje a využije je trochu protichodné.
...a preto asi táto téma vznikla.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil bacaono (03.02.2017 15:07)


03.02.2017 15:34

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono Neviem, preco pises o XR, na tej som isla iba na drahe v Klacanoch, lebo som si na mojej zlomila radicku. Navigacnu cast som isla na 190 kilovej DRke. Co sa tyka narocnosti terenu, medzi 2015 a 2016 sa mi nezda byt velky rozdiel. Tiez tam bola v podstate len jedna neprijemna cast, okrem ktorej to boli len nekonecne polnacky a luky.
A co sa tyka vystroje, zacala som jazdit len v obycajnej prilbe, starych rifliach a mikine. Po niekolkych padoch a riadnych modrinach som si postupne kupovala aspon to nevyhnutne, co je treba, bez toho, aby mi to niekto prikazoval.
Cize ked hovoris o zdravotnych nasledkoch pri potencialnych padoch, nechapem, preco nepodporujes Landala v snahe eliminovat toto riziko aspon zakladnymi chranicmi. Pripada mi to, ze si trochu protirecis...


03.02.2017 15:37

Re: Quo vadis, XL Rally

Fonzy a aj ostatný... Pýtate sa "quo vadis XL Rally" ? Pokúsim sa teda v 1 rozumnom príspevku zhodnotiť a zodpovedať "vhodenú" otázku. Vo svojom príspevku sa budem zaoberať slovenskou XL Enduro scénou (českú riešiť nebudem, lebo to je kapitola sama o sebe) a sem-tam zabehnem aj do zahraničných podujatí, ktorích som sa sám zúčastnil, alebo ktoré mňa, alebo orgas. ovplyvnili. Nebudem používať žiadne citácie, pretože by som daný príspevok neuverejňoval, ale skoncipoval na samostatný článok...

Dovolím si tvrdiť, že celá myšlienka resp. štart XL Enduro Rally podujatia odštartoval Awia a redakcia motoride.sk:
2006 - premiérové stretnutie priaznivcov veľkých endúr pod názvom Motoride Enduro Rally
- jednalo sa o stretnutie fanúšikov XL mašín so spoločným výjazdom po stanovenej trase.
Jazdci si navzájom pomáhali v náročných úsekoch a zdokonalovali svoje jazdecké vlastnosti. Aký bol prvý ročník Motoride Enduro Rally 2006

2007 - Motoride Enduro Rally 2007 Tuhriná - opäť stretnutie priaznivcov veľkých cestovných edúr so sobotným orientačným (itinerár) výjazdom v skupinkách. Okrem orientačného výjazdu sa poobede uskutočnila jazda zručnosti-pomalosti atď...
Motoride Enduro Rally 2007 - Tuhriná

- v roku 2007 sa Gažko zúčastnil Líbijskej expedície na KTM 520 EXC a v tej dobe myslím že začali aj jeho prvé rally pôsobenie na zahraničných podujatiach...

2008 - začiatkom roka, resp. už koncom roka 2007 vyrazila redakcia MR na Dakar, ktorí bol neskôr zrušený. Nakoniec bolo z toho slušné dobrodružstvo.
Motoride Dakar Adventure 2008 – alebo cesta na zrušený Dakar

- Touratech Travel Meeting 2008 - stretnutie v raji; Enduroškola s Jarom Katriňákom, predstavenie produktov atď...
Touratech Travel Meeting 2008 - stretnutie v raji

- Motoride Enduro Rally Dobroč - opäť spoločný výjazd s orientačnou časťou, kedy sa jadnotlivé teamy už umiestňovali + kopec srandy s jazdami zručnosti, cez deň náročné úseky (kľuka), kedy si jazdci pomáhali navzájom.
Motoride Enduro Rally 2008 (19. - 21. 9. 2008, Dobroč)

- účasť 3 slovákov na Motoráj maratóne v CZ - čisto orientačná (roadbook rally)
Motoraj Rallye 2008, alebo ako som zobral hrošíka na závody

2009 - Motoride Enduro Challenge - prvá challenge na čisto navigačné/roadbook jazdenie, počet účastníkov limitovaný na 100. Niektorí jazdci jazdili v skupinách, niektorí samostatne. 1x vyhlasovanie výsledkov 1-3 v 3 kategóriách.
Súčasťou bol aj Touratech Travel Event s bohatým sprievodným programom.
Touratech Travel Event 2009 + Motoride Enduro Challenge

- CZ Motoráj rally - za účasti väčšieho počtu slovákov. Jazdenie rovnako ako MECH s komplet vyhlásením výsledkov.
Motoraj Rallye 2009 - slovenský útok na svet amatérskych XL navigačných rally

- Harov cestopis z Rumunska z jazdenia po Rally terénoch:
RUMUNSKO 2009 – Po stopách Rally Central Europe

- mnoho ľudí výletuje v Afrike (Tunis, Maroko), lákajú pieskové duny.

2010 - Motoride XL Sand Rally - 1x jazda na piesku - okruhová časť na čas + výjazd v hlbokom piesku vo VVP. Latka nastavená vysoko z dôvodu náročnosti jazdenia na piesku - pre mnohých 1x! Veľký dôraz na ochranné prvky kvôli počtu úrazov z minulých ročníkov jednotlivých podujatí.
Motoride XL Sand Rally 2010 alebo ako blbla stovka bláznov na piesku...

- Motoride Enduro Challenge - opäť čisto navigačné/roadbook jazdenie, počet účastníkov limitovaný na 100. Niektorí jazdci jazdili v skupinách, niektorí samostatne; vyhlasovanie výsledkov 1-3 v 3 kategóriách. Začali sa riešiť veci ako kvalitná obuv na moto a oblečenie jazdca.
Súčasťou bol aj Touratech Travel Event s bohatým sprievodným programom.
Reportáž Touratech Travel Event + Motoride Enduro Challenge 2010

- Albania Rally - silná Česko-slovenská zostava na náročnej rally.
Rally Albania 2010

- na konci sezóny sa začali rieštiť kondičné prípravy na nasledujúcu sezónu, rovnako ako aj úpravy na motorkách. Riešili sa kvalitnejšie podvozky, vypletali sa 21 a 18 kolesá, témy výberu pneumatík, menili sa motorky a hlavne typy. Jazdci požadovali náročnejšie teréne, chceli zlepšovať kondičku.

- rovnako pribudla možnosť enduroškoly s Jarom Katriňákom jazdiacim na BMW R1200GS.
Aká bola BMW School and Tour s Jarom Katriňákom?

2011 - Motoride XL Sand Rally na záhorí - povinná ochranná výstroj s detailnou kontrolou na technických prebierkach. Jazdenie na okruhu v hlbokom piesku s technickými vsuvkami v lese. Dôraz sa začal klásť na technickú výbavu motocykla.
Motoride XL Sand Rally 2011 alebo nekonečná piesková zábava

- Touareg Rally v Maroku s účasťou česko-slovenského teamu.
Gažko na Tuareg Rally 2011 v Maroku

- B-akar Rally v Brezne - Náročný Brezniacky okruh s vodnou priekopou + namotaný kľukatý úsek na lúke. -> maratón dvojíc.
B-akaR 2011 - alebo ako sme naháňali splašené Jašterice

- Motoride Baja Romania - prvá veľká rally organizovaná slovákmi v zahraničí - Rumunsku.
Veľký dôraz na ochranné prvky jazdca - náročné kamenisté trate.
Motoride XL BAJA Romania 2011 - skutočná Rally pre veľké cestovné endurá úspešne za nami

- pribudli nové levely jazdenia v Rumunsku s Jarom Katriňákom - jazdci pritvrdzujú.

2012 - odštartovaný projekt Blog - z cesty do terénu - začali sa riešiť kondičné veci, technika, posúvanie limitov.

- Motoride XL Sand Rally - 2 dni jazdenia, 2 trate, 2 rôzne profily. Jazdenie na čas, potrebné kvalitné obutie, podvozok, kondička jazdca.
Videoreport: Motoride XL Sand Rally (+ RUN) 2012 - do tretice všetko dobré

- B-akar Rally - tak ako bol známi ako aj z minulého roku. Náročný, prašný, vytrvalostný maratón 2jíc 3 hodiny.
Prach a blato na B-akare 2012

- Budapest-Bratislava rally - navigačná GPS rally - celkom zábavná, nenáročná no miestami zradná kvôlii slepej GPS navigácií.
Rallye Budapesť - Bratislava 2012

- Albania rally - prvý slovenský XL jazdec
Rally Albania 2012 - a sme v cieli

- TouratechSlovakia v spolupráci organizuje enduro školu.
Touratech Enduroškola - ťažko na cvičisku...

- jesenná Rally v hlbokom piesku na záhorí zrušená!
- jazdci zlepšujú podvozok, kapotáže, navigácie, stupačky...

2013 - Intercontinental Rally - Almeria - Dakar. Navigačná GPS rally so slovenskou účasťou!
Intercontinental Rally 2013

-Sand Baja na Záhorí "pieskový očistec"- VVP hostil divoké pieskové zápolenie. Jazdilo sa v hlbokom piesku - dobrá kondička sa vyplatila, rovnako ako aj pripravená motorka.
Pieskový očistec Záhoria – Sand Baja 2013

- Albania Rally - ďalší slovák na XL Endure na zahraničnej navigačnej rally. Priblíženie zahraničnej kvalitnej jazdeckej špičky na XL Endurách - máme "doma" čo zlepšovať
Rally Albania 2013 – ako som okúsil svet veľkej rally

- ATE Days - enduroškola v rôznych leveloch - jazdci sa chcú zlepšovať, chcú mať pod kontrolou motorku v náročnejšom teréne.
ATE moto days 2013 - Jasná

- Touratech Enduro weekend - Poľské Beskydy
Víkend v poľských Beskydách so sprievodcom

- Touratech Travel Event - adventure víkend - prekážková trať, enduroškola jazdenia, on/offroad výjazdy k POI bodom
Touratech Travel Event 2013 - adventure víkend na Liptove v úžasnom počasí

- Touratech Enduro škola v pieskovni.

2014 - vznik Slovak 4 Rally Team
Cesta na RA 2014 - predstavenie Slovak 4 Rally Team

- Piliscev Sand - presun na Maďarskú pôdu - pieskové zápolenie na kvalitnej úrovni. Jazdci testujú svoje doterajšie skúsenosti a posúvajú ďalej svoje hranice.
Vydarený pretek Piliščév SAND 2014

- Albania Rally - úspechy slovákov na zahraničnom podujatí, úspešný S4RT
Cesta na Rally Albania 2014 – Dokončili sme! A čo ďalej...

- ATE moto days - okrem bohatého programu jazdci pritvrdzujú na náročnej trati v Kopernici.
ATE moto days 2014, 20. - 22. júna v Kremnici a Kopernici

- Hellas Rally - Touratech teambuilding na Hellas Rally. Jazdenie Rally tratí adventure formou.

- jesenná Motoride XL Enduro Rally - Kechnec s enduroškolou, voľnými tréningami, pretekom, šprintami...
Jesenná Motoride XL Enduro Rally 2014 úspešne za nami!

- Albania Raid - jesenné Adventure podujatie aj so slovenskou účasťou!

- Ďalší slovenskí jazdci začínajú jazdiť zahraničné rally (Hellas, Serres, Touareg...) na XL mašinách

- Touratech Travel Event - enduro víkend plný sprievodného programu! Enduro výjazdy v skupinách rôznym terénom.
Touratech Travel Event 2014, Kráľová studňa - Adventure stretko vo Veľkej Fatre

- Vďaka slovenskím jazdcom sa v Mitase riešia nové Rally pneu!

2015 - Africa Eco Race - slovenskí reprezentant úspešne v cieli!
Africa Eco Race 2015 aj so slovenskou účasťou

-Intercontinental Rally - účasť 3 slovákov - 2ja z nich v cieli s výbornými výsledkami!
Intercontinental Rally 2015 v cieli - Benko 10, Haršani 13. miesto,a SK/CZ tím 2. miesto!

- Piliscev Sand - zvyšujeme náročnosť terénov a fyzičku
Piliscsev Sand 2015 - bohatý fotoreport a hodnotenie očami účastníka

- Spustenie XL Enduro CUP - ide sa na body a šampionátové hodnotenie jazdcov

- Slovenský S4RT na Dalmatia Rally
Zhodnotenie Dalmatia rally 2015

- B-akar rally - po rokoch opäť, tento krát už v nových podmienkach:
DOPLNENÉ: B-akaR 2015 - Ako to videli Landal a Awia, výsledky a fotografie

- XL Enduro Rally Fiľakovské kľačany - roadbook okruh (nemeraný časový úsek) + okruhy na trati vo FK
DOPLNENÉ: XL Rally Fiľakovské Kľačany 2015 - výsledky, hodnotenia, foto

- XL Enduro Rally Tuhriná - prírodný meraný okruh, roadbook presun na trať v Kechneci
l

- Touratech Travel Event na Kráľovej Studni - On a Offroad geocaching - GPS jazdenie po cestách a necestách.

- ďalší slovenskí jazdci "útočia" na zahraničné nielen Európske, ale aj Africké rally.

- pravidelné jazdecké tréningy sú pre jazdcov už samozrejmosťou.

2016 - AER - dvojica slovákov úspešne v cieli!
Africa Eco race 2016 sa skončila - Slováci boli úspešní

- jarné africké rally so slovenskou účasťou
- slovnskí jazdci pravidelne trénujú, zlepšujú kondičku svojho tela no zároveň upravujú svoje motocykle.

- Štartuje ďalší ročník XL Enduro CUP - Motoshop Zubor XL Enduro Cup

- Piliscev Maratón - 4 hodinové pieskové zápolenie
Piliscsev Maratón 2016 – štvorhodinovka ktorá preverila jazdcov i techniku

- Dalmatia Rally - útok slovenských jazdcov! Náročnosť rally postupne narastá aj v zahraničí
Croatia rally 2016: D5 – najdlhšia etapa a viaceré odstúpenia

- Contec XL Rally Filakovské klačany - nový level jazdenia a orgas. zabezpečenia - okrem roadbook časti pribudli RZ, jazdí sa 2 dni + okruhové časti.
Report: Contec XL Rally Fiľakovské Kľačany 2016

- B-akar - blatistý Brezniacky Bakar opäť súčasťou poháru 2016
B-akaR 2016 - výsledky, foto a vaše dojmy z pretekov

- Motoride XL Enduro Rally - rozhodujúci a záverečný pretek v sezóne 2016. Okrem kvalitne pripravených tratí niekoľko krát Enduroškola, škola jazdenia, nové enduro/cross testy.
Report: Motoride XL Enduro Rally 2016, Tuhrina, Slanské vrchy

-

2017 - AER - úspešný pre dvojicu slovákov!
Africa Eco Race 2017 skončila – Benko 3. a Zaťko 4. celkovo!

- Intercontinental rally - bohatá česko-slovenská spolupráca - nanešťastie Slovák na moto rally nedokončil.
Intercontinental Rally 2017 - Haro po páde v 6. etape končí

- ...


Edit.: Ak sa mýlim, alebo má niekto pocit že som niekde spravil chybu, alebo som vynechal nejakú podstatnú informáciu, prosím o doplnenie...
Prípadne, ak má niekto pocit, že treba spracovať rovno článok, stačí povedať a spracujeme fotky, video prehľadnejší text, atď...


03.02.2017 15:42

Re: Quo vadis, XL Rally

Čo teda plynie z môjho príspevku?
Nejaký začiatok, z čoho sme sa na "začiatku odrážali" sa postupom času postupne menil a prispôsoboval jazdcom a jazdci sami si prispôsobovali náročnosť.
Pre nováčikov je teda "šok" vrhnúť sa do prúdu rieky - ostatný, ktorí v ňom plávajú si to neuvedomujú...

Ponaučenie na záver? Okrem skvele nastavenej "latky" aktuálnych podujatí by to chcelo opäť niečo ako bolo na začiatku... Teda nie Rally, ale niečo ako Challenge - teda spoločný enduro výjazd na XL mašinách ;-)


03.02.2017 15:55

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Re: GabikaZ: O XR som písal preto lebo som ťa na nej videl jazdiť na trati a nie len v Kľačanoch. V navigačke kde si bola na DR sme sa nestretli. Ktorá DR má 190kg?
V nariadeniach a príkazoch nebudem podporovať nikoho. Tak ako to nikto neprikazoval tebe a uznala si za vhodné si niečo zabezpečiť to dokáže každý normálny človek. Chápem význam minimálnej ochrany ale nechajme aj priestor na uvážene, zodpovednosť a schopnostiach každého svojprávneho jedinca.


03.02.2017 15:57

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

To sem musi prist mlada baba aby povedala chlapom to, čo je nad slnko jasnejsie :-D :-D :-D

Neskutočná zábava to tu začína byť :-)))

Ivan, nezaškodí trochu dejepisu a faktov [dobre]


03.02.2017 16:05

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Re: ivanxr125l: To ponaučenie chce palec hore. [dobre]
Tak len otázka. Je jednoduchšie srandajazdcov postupne vytláčať, alebo popri organizácii štrašných race pretekov zorganizovať aj srandapretek a profitovať z ich účasti aj na race?


03.02.2017 16:10

Re: Quo vadis, XL Rally

Aj s takymto samodomo vybavenim sa to dalo v pohode prejst.

Pozri obrázok


03.02.2017 16:14

Re: Quo vadis, XL Rally

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

gabikaZ - bez urážky či zhadzovania, podstatu vystihol opať bača. Cena tej 190kg DR (ono je vlastne dost jedno ci DR alebo XR) je niekde na úrovni dvoch - troch originálnych kufrov k nejakej novšej motorke.

Vieš ono je to dosť o psychike. Neviem ako by sa išlo tebe keby si šla na motorke ktorá ťa (teba) stála 10x tolko ako je priemerna trhova cena DR 650.... to potom každý pád (škrabanec) inak bolí....


03.02.2017 16:20

Re: Quo vadis, XL Rally

Deja vu :-D
Este by bolo si vsimnut, kolko jazdcov spociatku sice slo prvykrat na tazsej motorke, ale potom si kupili lahsiu, novsiu, alebo sa snazia odlahcit a vylepsit tie svoje rachotinky, kedze ako viaceri pisu, je to financne narocne.
A mnohi z nich na rally prestali chodit.

To kam sa preteky uberaju, je jasne, staci ozaj malo, zmenit nazov.
Myslim, ze uz viaceri chapeme, ze je to rozhodnutie kazdeho jedneho, ci to chce absolvovat, alebo nie, len musi poznat co to obnasa.
Netvarit sa zbytocne, ze kludne pridte na 250 kg drahej moto, je to na to ako stvorene, bude to fun...lebo pre prvosrandajazdca nebude.

Navigacny v Klacanoch prvy bol terenne Ok. Druhy mozno o nieco tazsi pre stredne tazke moto, ale tazky pre tazke moto. Navigacny pretek je super, ale ozaj to chce techniku, to kazdy skor ci neskor zisti, ak teda nie je na niekoho vzdy nalepeny a vtedy mu ani roadbook netreba...

Ale darmo, my, srandajazdci budeme nariekat, ze by to malo byt inak...dopyt ovlada trh a my hadzeme hrach na stenu. Casy sa zmenili, niekedy za par Eciek bola Levoca, za 100vku 3-dnove Rumunsko (ak sa nemylim) a bolo fajne.
Aj mne je luto, ze uz vela veci nie je ako bolo, ale co narobim, pochopili sme, ak budeme chciet jazdit tieto rally, tak nas to bude stat omnoho viac casu a penazi, ak nie, budeme si jazdit svoje. Treba si len urcit priority.





03.02.2017 16:26

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Re: raptor: bez urážky či zhadzovania: padol si na hlavu z ktorého poschodia? ;-)

Vážení, možno vám to nedošlo, ale tu sa má údajne hovoriť o XL rally. Opakujem: rally... Dobre, ešte stále vám to nedošlo, tak znovu: rally...

A teraz prosím o ozrejmenie, čo má v téme o rally robiť zmienka "...potom každý pád (škrabanec) inak bolí..." To akože rally bez rizika položenia a bez rizika oškrenia konárom? Fajn, asi som padol na hlavu ja, aj to je možné.

Už sa to dostalo na úroveň, že jediné vysvetlenie je "paródia". Ale ako paródia je to super :-D


03.02.2017 16:49

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Re: Landal: tež bez urážky či zhadzovania, keď sa to tu už píše ale akosi prestáva dodržovať. ;-)
Ešte jemne dodám slovíčko "amatérska".
Potom je smutná paródia, keď premotivovaný organizátor vidí iba to slovíčko "rally" ale Na "amatérska" a hlavne "XL" už zabúda. :-D


03.02.2017 17:05

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Re: bacaono: s rapťákom máme dosť dobrý a dosť dlhotrvajúci kontakt, aby som si mohol dovoliť hentaké kamarátske rypnutie (aspoň teda to tak bolo prioritne myslené, neviem či sa podarilo). Rapťák je dosť jasne vyhranená osobnosť na to, aby som vedel, že ho to nejako na psychickej integrite neohrozí. Tým nehovorím že obsah nebol správny.


03.02.2017 17:09

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Re: Landal: ale ostatní účastníci diskusie ani len netušia aký máte s rapťákom kontakt.
.....tak aby sa nezačali správať podobne lebo si budú myslieť že to tak má byť. ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil bacaono (03.02.2017 17:10)


03.02.2017 17:13

XL amater Rally vadis Rally 690,650

duggo
 Kávičkár 

Ikona

XL amater Rally vadis Rally 690,650


03.02.2017 17:19

Re: Quo vadis, XL Rally

Filip Kalka - Masochista
 Kávičkár 

Ikona

Sa tak hlupo spytam kritikov formatu xl rally. Na kolkych pretekoch ste boli minuly rok? Ako mozete hodnotit co i len atmosferu okolo toho, alebo nazory pretekarov? Ani jeden zvas nechce pretekat a riesite ako ma vyzerat pretek.


03.02.2017 17:19

Re: Quo vadis, XL Rally

Re: raptor: esteze si to vobec nenapisal povysenecky, lebo by som sa asi urazila. Asi si zabudol, ake to bolo byt studentom, lebo je dost mozne, ze ja som na tu moju dvadsatrocnu Drku robila a setrila tak dlho, ako ten, co si moze dovolit motorku za 15-20 litrov. Lebo taku si chudak nekupi a urcite ju potom nezoberie do terenu, lebo tam sa motorky proste nicia. Neviem, aky teren by sa vam zdal idealny, aby ste si ich neposkriabali. Na cestu s tym vobec mozete? Ved spoza aut obcas odletuju kamienky... :-P


03.02.2017 17:20

Re: Quo vadis, XL Rally

Re: Landal: Lando, a čo s tým "amatérsky" a "XL" ? Nejako si nevysvetlil. Toto by malo byť o radosti a nie o dokonalosti. Gabika, len tak medzi nami-ženami, koľko že váži tá tvoja "XL" motorka ?


03.02.2017 17:24

Re: Quo vadis, XL Rally

Re: heller: Momentalne moja motorka vazi 3x tolko co ja. To ma asi vacsiu vypovednu hodnotu nez konkretne cislo.


03.02.2017 17:24

Re: Quo vadis, XL Rally

edott
 Edvenčr 

Ikona

Gabikina motorka vazi rovnako ako pre chlapa gs ;-)


03.02.2017 17:29

Re: Quo vadis, XL Rally

duggo
 Kávičkár 

Ikona

Mna by skor zaujimalo kolko vazi Gabika >:-)


03.02.2017 17:30

Re: Quo vadis, XL Rally

edott
 Edvenčr 

Ikona

Ako si mam predstavit rally pretek, aj ked v nasich podmienkach, aby boli vseci spokojny.
Mam ist rychlo ale ked budem vladat, mam este trochu spomalit, aby ma dobehli, potom zas trochu pridam, aby som ich nezahadzal, ked pojdem jak debil, povedia ze to je moc profi, lebo kukni jak ten magor ide, to ja nedam.... a mne sa bude zdat pomaly, lebo viem ist aj viac ale pojde "pretekat" solidarne, ako ked sa nahanam z dietatom okolo stromu, aby som mu neutiekol? To je pretek,vazeny, podte sa len povozit a kochat, ostatny nech sa nahanaju


03.02.2017 17:43

Re: Quo vadis, XL Rally

josip
 Bahniak 

Ikona

Lando: vypusti v rocniku 2017 XL z nazvu a mas pokoj :D Niekto hadam zorganizuje nieco aj pre XL srdcarov, a mas pokoj.. :-* kto chce, prijme pravidla a nastavenu latku, kto nie spomina a keca

Dôvod úpravy:

Upravené 2 krát. Naposledy upravil josip (03.02.2017 17:44)


03.02.2017 17:44

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Re: GabikaZ: ideš na to zle, vnášaš do toho ratio :-D To nikam nevedie ;-) Ospravedlňuje Ťa tvoja mladícka nerozvážnosť :-D

Re: heller: a čo by si na tom chcel vysvetľovať? Čo tak sám porozmýšľať... Je riziko pádov a škrabancov integrálnou súčasťou rally? Áno. Dá sa to zmeniť? Nie. Je teda možné aby dovetok XL alebo amatérska zmenil aspekt veci, ktorý je jej integrálnou súčasťou? Nie. Tak teda čo s tým ďalej? Nič. Mám zmysel to vysvetľovať, ak to niekomu nie je samému jasné? Nie. Prečo to tu potom vysvetľujem? Lebo som debil a nechal som sa už po 100-tisíci krát vyhecovať k niečomu, o čom som sa 100-tisíc krát zaprisahal, že sa k tomu vyhecovať nenechám :-D :-D :-D

Musím zmeniť prístup, netreba to brať vážne toto čo sa tu píše ale ako estrádny program na piatkový večer. To umožní zachovanie zdravého rozumu čitateľa.


03.02.2017 17:50

Re: Quo vadis, XL Rally

Filip Kalka - Masochista
 Kávičkár 

Ikona

Re: Landal: paci sa mi ako si zacal pouzivat slova integralny a integrita. Mal som takeho spoluziaka, co si kazdy den nasiel v slovniku jedno slovo a snazil sa ho celu den pouzivat. Dost mi ho pripominas


03.02.2017 17:58

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Re: Masochista: Daj tip na slovo na zajtra, alebo nech ho dá ten spolužiak


03.02.2017 18:05

Re: Quo vadis, XL Rally

Filip Kalka - Masochista
 Kávičkár 

Ikona

Re: Landal: " rektálny "


03.02.2017 18:17

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Takže skončíme pri tom, ako si ťažký raceri a organizátor budú robiť z tejto témy zábavný program na víkend? To tiež svedčí o tom Quo vadis XL rally. :-~


03.02.2017 18:22

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Re: bacaono: kľudne pokračuj v tom, že argumenty odignoruješ... Práve preto sa tá debata uberá kam sa uberá. Tí, čo nastolili problém nereagujú na argumenty, ale opakujú svoje stanoviská len ako politické deklarácie.


03.02.2017 18:25

Re: Quo vadis, XL Rally

duggo
 Kávičkár 

Ikona

nuz pred ocami mam tak trocha Deja vú ..

Deja vú celeho motoridu, situace zacina byt velice podobna


03.02.2017 18:51

Re: Quo vadis, XL Rally

Meinl
 Edvenčr 

Ikona

Mili moji priatelia. Fonzy napise, ze mu chyba organizovany vyjazd po sotolinach, par selficiek niekde v peknom prostredi a zvysok sa pridava formou: platim dane, tak mam narok na pretekanie, kt vlastne nebude pretekanie a budem mat zarucene, ze sa mi nestane nic a hlavne ani mojej motorke. A hlavne ten off road, by vlastne ani nemusel byt off road, len taka trosku akoze polnacka. Lebo mi ofroadaci si neradi nicime motorky. Landal, urob s tym nieco a okamzite a nie ze to bude moc profi uroven, lebo amaterske je v nazve. (Netusim, co to ma znamenat, asi bez toaliet, nech sa chodi na pole a bez vody) To by bol pekny amaterizmus, no nie?.
Mili priatelia, ak sa chcete ist vozit, kochat, stretnut sa s kamaratmi, dat si pivo, nespotit sa, neoskriet si motorku, neinvestovat do vystroja, tak rally nie je to spravne miesto pre vas. Jednoduchsie je zostat doma za PC a pisat.


03.02.2017 19:17

Re: Quo vadis, XL Rally

edott
 Edvenčr 

Ikona

[dobre]


03.02.2017 19:45

Re: Quo vadis, XL Rally

salli
 Turista 

no ked tam nepride jeden mastodont tak co uz zmenime nazov a nazor :-D :-D


03.02.2017 20:46

Re: Quo vadis, XL Rally

bezdooo
Darca Krvi  Bahniak 

Ikona

Meinl:aaameeeeen
ja na bedni asi nikdy nebudem,su svihnutejsi ako ja,ale potesi,ked budem do 10miesta,to je moja ltka,dufam ze realna...ale ak sa bude dat,vzdy sa zucastnim,ide o tu atmosku....ako s mastercard...na nezaplatenie...

Copo,za tu vylagrovanu LC4 dostanes od nas s cachom a landakom retazou po hrbe >:-)


03.02.2017 20:53

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Re: Meinl: Zveličovanie a zosmiešňovanie nasvedčuje dosť o diskutérovi.

Re: Landal: Ja ignorujem argumenty? Tak poďme poporiadku.
-Je riziko pádov a škrabancov integrálnou súčasťou rally? Áno.
-Dá sa to zmeniť? Dá. Dá sa to zmierniť pre jednu kategóriu aj napriek tomu že to druhá nechce. Od toho sú predsa kategórie. Kde je vôľa je i cesta. Zažil som to aj u teba v 2015.
-Je teda možné aby dovetok XL alebo amatérska zmenil aspekt veci, ktorý je jej integrálnou súčasťou? Áno je to možné. Ak sa chce.
-Tak teda čo s tým ďalej? Riešiť. Ak je vôľa.
-Má zmysel to vysvetľovať, ak to niekomu nie je samému jasné? Nie. Keď to nechce pochopiť, neberie to vážne a robí si z toho srandu a estrádu, nie je pomoci. Čo som od teba ako od človeka, ale aj ako od organizátora vôbec nečakal.
-Prečo to tu potom vysvetľujem? Lebo som debil a nechal som sa už veľa krát vyhecovať k niečomu, o čom som sa veľa krát zaprisahal, že sa k tomu vyhecovať nenechám. S tým sa nedá než nesúhlasiť, čiže jednoznačne Áno.
Musím zmeniť prístup, lebo tí čo sa tu snažia normálne diskutovať o zvolenej téme sú považovaní za iracionálnych a tí čo si z toho začali robiť estrádu majú aj tak svoju univerzálnu pravdu.
Takže tu končím.


03.02.2017 20:56

Re: Quo vadis, XL Rally

copo
 Edvenčr 

Ikona

Re: bacaono:

pytal som sa v landovej diskusii, odpoved zatial ziadna, tak sa pytam tu teraz.


spytam sa ta takto: Tvoj syn ti doma povie, tato idem na pretek na moto a ja im to tam riadne natrem, idem na bednu a syn ti bude chciet ist v kanadoch, dake textilne gace si da, tricko ved je 30 v chladku a na hlavu nejaku prilbu z lidla. Nema 18 musis za neho podpisat, ze moze ist na pretek.

Pustis ho pretekat?


spytam sa este ma dalsiu vec, Haro da 200e startovne a podstatie tie iste podmienky na jeho pretek, tiez budes na to nadavat???? ze chranice a podobne hovadiny, priapadne raz tolke startovne ako klacany


a ostatnym total blbostiam a argumentom co tu niektory maju tak to je total na vysmech [zle] [zle] [zle] [zle] [zle]

zacat sa navazat do Gabiky, ktora sa sekne o par kg hladat v tom argumenty na protiutok v diskusii total traposenie na n-tu a ze svojpravny ludia sa pytaju tak to mi nie je jasne ci su fakt svojpravny.
Ako odpoved na moju otazku neberem, syn k motorkam sa moc nema a tie kg to neni par ale 30



Ivan, velka vdaka postupne som si to isiel hladat a pozerat akce ake MR malo a super si to dal dokopy. Zrob jeden rychly clanok a bude to uplne ze TOP [dobre] [dobre] [dobre]


03.02.2017 21:01

Re: Quo vadis, XL Rally

Meinl
 Edvenčr 

Ikona

Re: bezdooo: tak prva je dalmacia, uvidime, ako skoncime. Ja dufam, ze aspon dokoncim 😂


03.02.2017 21:08

Re: Quo vadis, XL Rally

josip
 Bahniak 

Ikona

Re: ivanxr125l: diky za pekny prehlad vyvoja na XL rally scene [dobre]
a uz idem iba sledovat [ciel]


03.02.2017 21:14

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Re: copo: Už som povedal že končím, ale keďže nechceš pochopiť že cez písmenká sa nechápeme tak dobre, ale naposledy.

Môj syn už je plnoletý a svojprávny. Na moto nejazdí. Ale keby aj nebol plnoletý a keby jazdil má toľko rozumu že hetakú sprostosť by z huby nevypustil, Takže by som ho nemusel nikde ani púšťať ani nepúšťať. Stačí tak? Pochopíš to?
Ak chceš vedieť aký mám názor na nariadena ohľadne chráničov prečítaj si môj príspevok v tejto téme z 15:55.

O tom aké podmienky bude mať Haro na preteku ja nič neviem. Viem iba že o to nebude rozhodovať sám ale bude spolupracovať s hlavným organizátorom z Maďarska, a že Veszprém je krásny ale pre vymetených paličov bude veľmi nebezpečný a jeho charakter zotrie rozdiely medzi ľahkými a ťažkými moto.
Ako ty už teraz vieš aké budú podmienky keď ich nevie ešte ani Haro?

Nikto okrem teba a pár zosmiešňovačov tu argumenty na žiadny útok nehľadajú, iba diskutujú.

Už na mňa prosím nereaguj. Ďakujem.


03.02.2017 21:34

Re: Quo vadis, XL Rally

copo
 Edvenčr 

Ikona

Re: bacaono:
to je take tazke dat odpoved k otazke a prikladu:

Tvoj syn ti doma povie, tato idem na pretek na moto a ja im to tam riadne natrem, idem na bednu a syn ti bude chciet ist v kanadoch, dake textilne gace si da, tricko ved je 30 v chladku a na hlavu nejaku prilbu z lidla. Nema 18 musis za neho podpisat, ze moze ist na pretek.

Pustis ho pretekat?


OK, tvoj syn by to tak nepovedal, rozhoduje za seba, nejazdi na moto ale myslim, ze Ty si svojpravny a otazke a prikladu si porozumel.

Je to take tazke napisat odpoved, to je len ano alebo nie


a k druhej otazke sa da tiez odpovedat, je to ako priklad uvedene tiez ale to dufam pochopil si






03.02.2017 21:51

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Re: copo: Ja už dlhšie tuším že asi ťažšie chápeš. Teraz si ma v tom len utvrdil.
KONIEC!!! Chápeš?


03.02.2017 22:27

Re: Quo vadis, XL Rally

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

landak - popravde nepochopil som tvojej poznamke ze z ktoreho poschodia som padol na hlavu a to teraz myslim uplne vazne :-~
- avsak predmetna poznamka moju psychicku integritu vobec neohrozila ale nas vztah utrpel... najlblizsie si ta dam bez kremu, za pačesy a bradu vykmášem ;-) >:-) ... a toto zasa teraz uplne vazne nemyslim

gabikaZ - takto...

- dal som si extra namahu aby bolo jasne vidno ze nikoho nezhadzujem ani neurazam vzhladom na nadobudaciu cenu motorky. Bolo to pisane bez stipky ironie

- studentom som bol, nezabudol som ake to je, moj rodic mi nikdy na nic suvisiace s motorkami neprispel ani halier a s motorkami som zacinal za peniaze zarobene takou tazkou pracou ze tebe sa ani nesnivalo dievcatko

- ak si myslis ze je pre nieco potrebne aby si v dialogu medzi nami bola ironicka tak zrejme len netusis s kym si si prave zacala... na tvoje stastie dostal som sa do rokov kedy dokazem mavnut rukou... tiez som si v tvojom veku myslel ze viem vsetko najlepsie


edott - srandista :-))) tak to by GS muselo mat cez 300kg v mojom pripade. Co myslis komu sa pojde lahsie? Lahkej babe na lahkej motorke ktora vazi 3x viac ako baba alebo 100kg chlapovi na motorke ktora vazi 2.5x viac ako on


ja sa tu do nikoho nepustam, velmi rad by som bol keby sa popri sutazi pre ludi co to beru vazne organizovalo nieco aj pre tych co sa chcu fakt odviezt po luxusnej sotoline a a nie trtkat sa cez lesnu dzunglu na 250kg motorke v mazláku s hlavou v prilbe na nadrzi lebo inak by ta vegetacia zastavila. Z toho fakt ja plezír nikdy mať nebudem... aj keď zas na druhej strane, ten pocit ked som dokoncil orientacnu cast bol velice prijemny :-)


03.02.2017 22:27

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

urobil som v tejto téme viacero chýb. ospravedlňujem sa, nakoľko som sa niektorých zrejme dotkol. To že mám iný názor by nemalo obmedziť zdvorilosť.

Očakával som odpovede na otázky ale nedostal som ich. Je zrejmé, že je tu skupina ľudí, ktorí z nejakého dôvodu nepovažujú dianie ohľadom XL pretekov za správne/žiaduce/nazvime to ako chceme ale dali by tomu značku " [zle] ". Nazvem si to pre seba " [zle] postoj". Nie som ale schopný na základe vyjadrení prezentovaných v tomto vlákne pochopiť tento [zle] postoj, nakoľko ho považujem za vnútorne rozporný.

Dobrú noc.


03.02.2017 22:32

Re: Quo vadis, XL Rally

duggo
 Kávičkár 

Ikona

landal [dobre]


03.02.2017 22:56

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Re: raptor: no chvala bohu, že tú druhú časť vážne nemyslíš, dosť ma to vystrašilo... ;-)

Dúfam, že Ti nebude vadiť ak sa v tom už nebudem "rochňať". Nevidím v tom celom zmysel. Kto chce jazdiť akúkoľvek rally ju bude jazdiť nie preto, že mu niekto povie, že to je super. On si prečíta články, uvidí foto, video, čokoľvek. Alebo to len tak z prdele skúsi, a zrazu to v ňom spraví cvak a proste už to chce. A bude to robiť kým ho to neprestane baviť. A kto to robiť nechce, tak to proste nebude robiť bez ohľadu na to, čo si o jeho postoji ktokoľvek myslí.

Nenašiel som tu v tomto vlákne žiadny návrh, čo robiť lepšie, v čom je terajší štýl organizácie XL pretekov v SR nedostatočný a v čom by sa dal zlepšiť. Je tu (myslím v SR) skupina ľudí, ktorí reálne niečo robia a o niečo sa snažia. Zaujímajú sa o požiadavky komunity, snažia sa to vyhodnotiť, a čo z toho sa dá reálne uskutočniť (jednak kvôli faktickým podmienkam, jednak kvôli právnym podmienkam, jednak kvôli finančným podmienkam) tak to sa snažia premietnuť do praxe. A na druhej strane vidím nejaké vyhlásenia, ktoré prezentujú [zle] postoj ale neponúkajú konštruktivitu, neponúkajú alternatívu, nie je tam ochota konať ale len "ponosa na zlý svet..."

A že sa veci nejako vyvíjajú v čase? Zástancovia [zle] postoja používajú mobily? A mikrovlnku? A majú niečo zásadné proti predlžovaniu priemerného ľudského života? Ale to len zas kladiem otázky ktoré nútia sa zamyslieť a konfrontovať s nimi svoje postoje...

Takto to vidím, a kým sa tu neobjavia reálne návrhy/argumenty, ktoré by toto vyvrátili, tak je pre mňa [zle] postoj len planým nárekom a v tom nevidím zmysel...

Dovi na pretekoch!





Dôvod úpravy: preklepy

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Landal (03.02.2017 22:59)


03.02.2017 23:04

Re: Quo vadis, XL Rally

edott
 Edvenčr 

Ikona

Raptor, ale GS má cez 300 kilov . Ale vyber mikrovlnku


03.02.2017 23:26

Re: Quo vadis, XL Rally

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Landak - mam ta za nadpriemerne inteligentnu opicu ale tiez si myslim ze (nielen) tvoja XL rallye uz davno nie je XL. Nie je to kritika, je to konstatovanie ze sa to niekam posunulo.

Staci sa pozriet na startovu listinu kolko je tam mastodontov a kolko jednovalcovych motorradov. Sorry ale pokial KTM 640 alebo 690 enduro beries ako etalon skupiny motocyklov XL potom ja to skratka vidim inou optikou. Opakujem - to nie je kritika

..myslim si ze nie je daleko cas kedy sa toho niekto komercne chyti a urobi akciu po luxusnych sotolinach pre ludi ktori nechcu skrabance, nechcu mousse, prerezavane drapaky, IMO za 3 kila a elektricky roadbook za dalsie dve. Pre ludi co si k svojej turistickej motorke nechcu alebo nemozu dovolit kupit dalsiu s ktorou to budu davat "na janovala" :D


03.02.2017 23:27

Re: Quo vadis, XL Rally

copo
 Edvenčr 

Ikona

Re: bacaono:

preco sa vykrucas odpovede???

odpoved je jasna, ale nepriznas to! bud chlap a odpovedz


03.02.2017 23:52

Re: Quo vadis, XL Rally

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Keby ste mali aj ine konicky, mohli ste dnes vecer lepsie travit cas.


04.02.2017 0:06

Re: Quo vadis, XL Rally

copo
 Edvenčr 

Ikona

Re: raptor:

si napisal: ..myslim si ze nie je daleko cas kedy sa toho niekto komercne chyti a urobi akciu ....

no sak nikto ti nebrani taku akciu zorganizovat, len kde najdes tie luxusne sotolinky na domacej hrude a legalne??? cely kritika konci vecsinu tak ako si napisal kedy sa toho niekto bla bla bla zase niekto. No sak zrob akciu alebo nech urobi ten kto kritizuje



04.02.2017 2:00

Re: Quo vadis, XL Rally

Vyjadril som už svoj názor. Nechcem ho nikomu vnucovať a to hlavne po tých urážkach, a výsmechu čo tu padli. Každý má na vec svoj pohľad a svoju pravdu. Okrem toho to tu výstižne vysvetlil Bača, Keduška a spol..
Nikto tu neznevažuje vaše snaženie. Práve naopak. Po športovej stránke je všetko na pravom mieste a Rally napreduje každým rokom takmer po všetkých stránkach. Takmer.
Vytkol som práve tú jedinú na ktorú sa zabudlo. Nie že by ste nedávali žiadny priestor “pohoďákom“, veď robíte aj kategórie pre nich. Problém je ešte niekde ďalej a niesom si istý, či je vôbec riešiteľný.
Rally je o súťažení a úplne tomu rozumiem. Len ono to nadšenie a súťaživosť má dve strany mince.
Jedna je napredovanie a posúvanie svojich hraníc smerom vpred, a tá druhá... Bol som, videl som, jazdil som. Atmosféra skvelá, elektrizujúca. Človeka to hneď strhne. A to je to.
Bol som svedkom ako fair play situácií, tak i nešportových a pravidla porušujúcich. Nebudem to tu rozoberať. A potom sa všetci tvária ako veľká rodina. Sila po úspechu je taká silná, že sa človek ani nenazdá, stratí zdravý rozum a pôdu pod nohami.
Potom je tu tá technická stránka, uvediem príklad:
Chcem závodiť v kategórii Race na čo sa síce jazdecky cítim, no keďže prídem po vlastnej osi, dostávam sa do značnej nevýhody oproti ostatným. Moja motorka, ktorú používam na turistiku nieje tak race nastavená ako konkurenčné stroje (napr. gumy...). Nehovoriac o tom, že musím so sebou priniesť potrebnú výstroj, náradie, stan a pod.. Samozrejme seba ani motorku nesmiem rozbiť, lebo ešte na nej musím prísť domov a je ohrozený i celý zvyšok mojej motorkárskej sezóny (ale to už zachádzam do ekonomickej stránky). Znamená to teda, že musím celý pretek a jazdu prispôsobiť danej situácii a tak bude vyzerať aj moja jazda.
Áno. Napadlo ma aj to riešenie nazvané profesionalizácia. Kúpim guľu na auto, vozík, ešte jednu garáž, alebo radšej dom? Všetko sa dá len treba chcieť.
Ale čo keď nechcem? Mám dve možnosti: Srať na to, alebo si spraviť vlastnú akciu. Ja na dobre pojazdenie nepotrebujem fakt nikoho. Tak prečo tu píšem chujoviny? O čo mi ide?
Mám rád motorky, mám rád enduro, rally, rád si dobre a legálne zajazdím po lese, a milujem tú atmosféru preteku ako i večernú pri ohni.
Tak kde je vlastne problém?
Asi v tom, že už to nieje súťaženie pre zábavu ako to bolo pred rokom 2010, kedy sa stretla banda na motorkách. Už je to stretnutie vozičkárov ktorí prišli súťažiť. Aj to je pre niekoho zábava, ja Vám to neberiem. Len ako som už spomínal, premotivovaný jedinec dokáže divy...
Tak čo s tým?
Keby na túto otázku poznám odpoveď, či nejaký zaručený recept, tak tu nevypisujem bláboly. Mám pocit, že v týchto fázach nepomôže nič. Vy organizátori ste pričuchli k ozajstným pretekom v zahraničí, tak je prirodzené, že to ťaháte tým smerom. S nápadom, že príďme všetci na preteky po vlastnej osi ma asi pošlete k psychiatrovi. Čo?
A tak isto aj s nápadmi, ktoré Vám teraz odprezentujem:
- je to XL Rally, takže nechajte svoje kozy doma a dojdite na strojoch s ktorými robíte turistiku!!! (kozy neorganického pôvodu)
- zrušiť kategóriu Open (o to viac ľudí príde na mastodontoch)
- jednotlivé kategórie rozdeliť podľa hmotnosti
- výstroj jazdca nechať tak ako do teraz (základný turist. odev...)
- neriešiť hluk výfukov
- trať by mala byť prejazdná za každého počasia i priemerným jazdcom
- navigácia možná i za pomoci jednoduchého zariadenia
- vytvoriť podmienky pre začínajúcich jazdcov...

Samozrejme toto je len taký výkrik do tmy, keďže som bol vyzvaný dať nejaké návrhy...
Všetko je hlavne o miere tolerancie a porozumenia. Dúfam, že tu nikto z pretekárov nebude protestovať, že si poškriabe motorku, ktorú bežne používa na turistiku.
Veď práve o tom je XL, či nie? ;-) [ciel]


Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Fonzy (04.02.2017 2:04)


04.02.2017 2:16

Re: Quo vadis, XL Rally

*** odstranene urážky ***

Re: raptor: [dobre]

Re: bacaono: [dobre]

Re: salli: [dobre]



Dôvod úpravy: odstranene urážky ***

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Moderator (06.02.2017 11:25)


04.02.2017 7:21

Re: Quo vadis, XL Rally

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Cooo nepochopil si....Ale že ani ň.

Fonzy - aj keď s tebou súhlasím podľa mňa nie je dobré kafrať do organizácie. Tak ako sa to posunulo od mastodontov k ľahkým enduram tak sa to môže zas otočiť. Ale rozprávať niekomu čo áno a čo nie z pozície pretekára nie je dobré. To sa smie len keď si organizátor. ;-)


04.02.2017 9:18

Re: Quo vadis, XL Rally

Poriadne amaterske offroad podujatie primarne zamerane na velke endura tu nie je z dovodu nezaujmu ci elementarnej ochoty nieco do toho investovat zo strany ucastnikov. A aj tu deklarovany zaujem v duchu , "neposkriabem, nezaspinim, nezaplatim..." sa zase asi tazko stretne s pochopenim eventualneho organizatora. Tych par jedincov, ktori vedia o com taka offroad mototuristika je, bohate uspokoji aj Landalova XL rally. Fakt neviem, naco je dobre mu do toho nekonstruktivne rypat.


04.02.2017 9:23

Re: Quo vadis, XL Rally

re fonzy: take podujatie ake opisujes vo svojom ostatnom prispevku (lajt vyjazd, bez nutnosti specialnej vystroje a doplnkov), je predsa priam obligatnou sucastou kazdecho stretnutia mototuristov, ktore sa organizuju v sirsom okoli niekolko krat rocne.


04.02.2017 11:13

Re: Quo vadis, XL Rally

alexa7
 Kávičkár 

Ikona

Re: Fonzy: Kde v SK rád legálne jazdíš po lese ? :-O Po vlastných skúsenostiach s vlastnou traťou mám obdiv pred organizátorom, že dokáže takéto podujatie vobec zorganizovať.
V tejto suvislosti ma fakt pobavil návrh o nekontrolovaní výfukov :-) a terén zjazdný pre každého vo všetkých podmienkach. Napadol ma jedine piesok alebo športová hala.









Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil alexa7 (04.02.2017 11:14)


04.02.2017 11:24

Re: Quo vadis, XL Rally

salli
 Turista 

fonzy ma dobry nazor.zrobte kategoriu na masine tam na masine domov.ziadne doprovodne teami:D a je este jednoduchcsie riesenie .ked to bude mat taky spad a mastodonti tam uz nebudu zmenme XL na S.sice ja nosim velkost M a niekedy L zalezi ci trenky a ci rukavice ale ked to nazveme S Rally aspon viem ze tam nemusim chodit


04.02.2017 11:48

Re: Quo vadis, XL Rally

HoGo80
 Edvenčr 

Ikona

Už fakt nechápem o čom je táto nekonečná debata. Dá sa to prejsť s našimy kravami? Dá. Ak naprší? Neprejde na niektorých miestach bez pomoci ani 125 2T. Ak zas nenaprší, tak sa paličí budu a) nudiť b) zabíjať.

Ale veď spravme si vlastnú akciu. Rád pomôžem! Kľudne v Maďarsku, základňa môže byť Piliscsév, zmapujem v okolí nejaké cestičky (Landalovu úroveň to samozrejme nebude mať, zabudnite), pôjde sa podľa GPS vo dvojiciach (ehm, takže zrejme max. na dvakrát), pôjdeme tam v piatok večer, ráno v sobotu "štart", večer popijeme, v nedeľu domou. Aj trať bude samozrejme k dispozícii. To je druhá strana veci, že keď som to skúsil minule, tak tam došlo síce asi 12-15 ĺudí, ale gro na "malých"... Vtedy kde bol záujem? (Česť výnimkám, bolo super) Či záujem jazdiť nie je len rýpať? Landal nech kľudne spravý akciu, aká sa jemu páči, zbytočne to riešime, lebo tých 70 ľudi (aj viac) mu bude ruky bozkať.

A riešiť aké meno dá on svojej akcii je už fakt smiešne :-D . Nech si to kľudne pomenuje XXXXXL MegaKrava SuperSranda Rally, je to len a len jeho vec.


04.02.2017 12:09

Re: Quo vadis, XL Rally

Re: salli: [dobre] lando a podobní... Tak ako Dakar už dávno nie je o Afrike a Dakare,tak XL už dávno nie je o XL a mastodontoch.Fonzy nikomu nič nediktuje. Šak chalan len uvažuje !To je tak ťažké pochopiť a nebrať to vztahovacne ? To je tak, keď na SK chceme robiť profi výstup na amatérskej úrovni. Ani ryba,ani rak.

Bol som.Videl som. Fonzy, nerieš riešenia. Celé zle. Musíš len ako baran súhlasiť. Prípadne pošli 2 ℅.


04.02.2017 12:31

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Nie je mi to ľahostajné preto sledujem a fakty budem riešiť (a už budem ignorovať samoúčelné rýpania):

Re: Fonzy: citujem: Bol som svedkom ako fair play situácií, tak i nešportových a pravidla porušujúcich. Nebudem to tu rozoberať. A potom sa všetci tvária ako veľká rodina. Sila po úspechu je taká silná, že sa človek ani nenazdá, stratí zdravý rozum a pôdu pod nohami.

K tomuto: dobre, nechceš riešiť tu. A potom čo čakáš že sa udeje ak o tom organizátor nevie? Mňa to zaujíma. Nie je to na debatu tu? Napíš mi, stretnime sa. Organizátor nemôže byť všade, ale každého zaujíma, čo sa na tratiach deje. Ak to budú riešiteľné veci určite to budú organizátori riešiť. Ja rozhodne, ale musím o tom vedieť.

S nápadom, že príďme všetci na preteky po vlastnej osi ma asi pošlete k psychiatrovi. Čo?

Kdeže, je to konkrétna myšlienka, na rovinu povedaná. Takto by sa to malo riešiť. A teda, toto je tá fáza myšlienka, a poďme ďalej. Urob prosím prieskum, koľko ľudí z cieľovej skupiny súťažiacich na XL akciách toto podporuje. A podľa toho sa môže ísť ďalej. Lebo toto je to, o čom horím: zlepšováky musia byť realizovateľné. Môj názor je ten, že pre XL cup je tento návrh nerealizovateľný, lebo nie je v súlade s očakávaniami. Pozri koľko ľudí tam chodí s rodinami/polovičkami (psami). Atď....

Ale zdôrazňujem: je to konkrétny návrh, nepopierajúci a neodporujúci zmyslu pretekov a preto u mňa [dobre] v tomto smere. To že sa podľa mňa nepresadí, to je iná vec.

ALE: stálo by za úvahu konkrétny formát preteku, ktorý by bol tak postavený od svojho zmyslu a charakteru, že by bolo nutné ho prejsť celý "po ose" od príchodu po odchod. Mám jednu myšlienku v hlave už asi rok /viem o nej zatiaľ len ja, dokonca ani manželke som nemal odvahu o tom povedať/. Potrebujem na to 4-5 rovnako ochotných ľudí ako som ja a pustiť s do toho. Ak chceš, rád sa stretnem a pri káve načrtnem. Len dopredu hovorím že to nie je jednodňovka za 50 Eur.

A teraz dám kurzívou sériu návrhov a pod nimi moje odpovede:

- je to XL Rally, takže nechajte svoje kozy doma a dojdite na strojoch s ktorými robíte turistiku!!! (kozy neorganického pôvodu)

Toto je zvolanie a výzva. OK, ale čo s tým organizátor? Toto je adresované účastníkom. Ak to tak bolo myslené, je všetko OK.

- zrušiť kategóriu Open (o to viac ľudí príde na mastodontoch)

Ad poznámka "o to viac príde mastodontov": Ty nesleduješ štatitiky a proces registrácie na jednotlivé akcie? Kde okrem Kľačian sa naplnila kapacita preteku? Kedy opeňáci vytláčali mastodontov z možnosti prísť? Podľa môjho názoru Open kategória zachránila v sezóne 2015 XL enduro v SR a umožnila sa mu znovu nadýchnuť a teraz to snáď vyzerá, že v najbližšej sezóne to nevymrie.

- jednotlivé kategórie rozdeliť podľa hmotnosti

Konkrétny návrh, nie si s ňím sám. Ani ja nemôžem povedať, že som na 100% stotožnený so súčasnými triedami. Je to ale otázka na verejnú diskusiu a vec zhody na spoločenskom kompromise. Anketa, ktorú sme robili, v tomto smere reálny problém na strane jazdcov neukázala. Je možné, že jazdci nenabrali odvahu. Ale reálne to vyzerá že sú tu dvaja-traja jazdci, ktorí by radi otvorili túto tému. To neumožňuje organizátorovi legitímne zmeniť tento rokmi akceptovaný (aj v zahraničí) systém tried. Ale je to konkrétny návrh, vyvolaj o ňom verejnú diskusiu a môžeme to riešiť. Ale na výslednom riešení musí byť MASÍVNA spoločenská zhoda.

Ale pozor: kategóriu sú podstatné pre tých, čo chcú súťažiť a umiestňovať sa. Ak ideme toto riešiť, prosím netvárme sa, že výsledky nie sú podstatné.

- výstroj jazdca nechať tak ako do teraz (základný turist. odev...)

Poď organizovať pretek, a potom sa k tomu bodu môžeme vrátiť a povieme si. Viac k tejto téme už odo mňa nie.

- neriešiť hluk výfukov

Tak tu mám zásadný problém s pochopením. Hobbík, ktorému ide o atmosféru, o užívanie si endura, ktorý zároveň žije v tejto krajine, teda reálie pozná, nadnesie takúto požiadavku? To organizátor má dať zelenú ľuďom, ktorí robia zlé meno celej enduro komunite? Nechápem a preto neviem ako reagovať.

- trať by mala byť prejazdná za každého počasia i priemerným jazdcom

Prosím, jeden rok poď so mnou pripravovať a vyberať trate pre orientačnú časť. A potom sa porozprávame. Je fakt problém zoči voči takýmto nezmyslom uchovať zdvorilosť. Ak sa stretnú klimatické okolnosti v určitom slede, tak bude na každej trase X miest, ktoré budú veľmi ťažko vyjditeľné/zíditeľné aj pre skúsených jazdcov na 1V600. Toto je predsa nad slnko jasnejšie a naozaj sa čudujem...

- navigácia možná i za pomoci jednoduchého zariadenia

a tu je kde problém? Koľko ľudí išlo prvé kľačany vyslovene s hračkami? Čo sa odvtedy zmenilo? Táto podmienka je splnená.

- vytvoriť podmienky pre začínajúcich jazdcov...

V čom to tak nie je? Ja si teraz z hlavy pamätám Tuhrinú a kľačany, kde prišli prvopretekári a práve že boli nadšení. Táto podmienka je podľa mňa splnená.

Fonzy môžeme mať rozdielne názory, to je v poriadku, ale každopádne ďakujem že sa začali riešiť aj reálne otázky.

Re: salli: K tvojim pripomienkam. Opäť vďaka za konkrétne návrhy [dobre]

zrobte kategoriu na masine tam na masine domov.ziadne doprovodne teami

Toto sa mi páči!!! O tom som hneď pripravený debatovať a zaviesť to! Kľudne túto myšlienku môžeme rozviesť do podrobností. Môže to byť doplnková kategória, napr. označenie maraton. Bez rozdielu tried, alebo s rozdielmi tried? Proste poďme to vychytať. Môžme to predniesť ako doplnok do celého cup-u ale nevidím dôvod, prečo by v prípade, že to nebude riešené v cup-e nemohol riešiť organizátor sólo. Som pripravený toto aplikovať už tohto roku v kľačanoch.

ked to bude mat taky spad a mastodonti tam uz nebudu zmenme XL na S

Výstreli do tmy nechcem riešiť. Skúsi si sám zodpovedať nasledovné otázky a potom sa k tomu vráť....
- používaš mobil?
- jazdiš na motorke?
- vadí ti, že ješ viac a výživnejšie ako ľudia pre 200 rokmi?
- vadí ti, že šanca na prežitie ženy pri pôrode sa v súčasnosti oproti stavu pred 300 rokmi zvýšila rádovo tak brutálnym spôsobom, že sa to normálnym číslom nedá ani vyjadriť?
Ak áno, tak akceptuješ vývoj spoločnosti. A potom bohužiaľ, či chceš, či nechceš, musíš z toho logicky vyvodiť, že pojem XL rally je relatívny. Uvediem sem definíciu Contec XL rally 2017 (je to z pravidiel preteku, ktorú budú o chvíľu celé zverejnené:
CONTEC XL Rally 2017 (ďalej len „pretek“) je vytrvalostný orientačný pretek prioritne pre endurá s objemom motora nad 600ccm jazdený podľa grafického itinerára. Prioritnosť spočíva v tom, že trať je vyberaná tak, aby bola reálne a bez podstatného ohrozenia jazdca zjazdná na motorke uvedeného typu. Pretek je z podstaty veci športová činnosť a vyžaduje si primerané schopnosti účastníka v jazde na motocykli v teréne.
Vzhľadom na to je mi jedno, koľko mastodontov tam príde. Ja pripravím pretek tak, že mastodont s normálnym chlapom/ženou to prejde. A je na ľuďoch, či prídu s mastodontom. Tento prístup vyjadruje to "XL" v názve. A mňa osobne prekvapuje riešiť názov, lebo to považujem za hovadinu a k tomuto sa už viac vyjadrovať nebudem.

Ešte mi dovoľte vysvetlenie: otáznik je interpunkčné znamienko pre otázku. Nie je to "výkrik" pisateľa, nie je to podráždenie pisateľa. Áno, dávam otázky ktoré smerujú k zamysleniu a bohužial torpédujú mnohé nekonzistentné postoje, ktoré boli v tomto vlákne prezentované. Ale prepáčte, to nie je chyba ani otáznika, ani moja, to je chyba toho nekonzistentného postoja. Takže sa snažím a budem snažiť o zdvorilosť, ale neprestanem nabádať, aby sme rozmýšľali.











04.02.2017 13:23

Re: Quo vadis, XL Rally

Nečítal som všetky príspevky, tak iba zľahka zareagujem:

1. Rally je v našich zemepisných šírkach hlavne o možnostiach namotať trať. Nepoznáte zákulisie vybavovania pieskov na Záhorí, no ten kolotoč nikomu neprajem. Preto sme skončili v Maďarsku a preto tam budem aj pokračovať.
2. Prirodzený vývoj jazdcov a techniky patrí k pretekom a som hrdý, že komunita v SK dospela až tam, kde je dnes. Dostať sa z Malaciek na extrémne ťažké rally v Afrike je nie krok, ale skok.
3. Samozrejme, organizátor rieši veci podľa seba, ale s ohľadom na jazdecký priemer. Okrem toho, rally vnímam aj ako SPOLOČENSKÚ AKCIU komunity!!!
4. Piliscsév 2017 v máji bude!
5. Veszprém 2017 v auguste bude! Je to jediná rally v strednej Európe, ktorá môže názov RALLY niesť bez zveličovania. Rýchla a prehľadná trať, okruh vyše 120km, vrtuľník nad hlavou a pritom smiešne štartovné... Lebo v skutočnej rally by mal jazdec hodiť aj 5-ku a využiť potenciál motorky.
6. Máme v zálohe ešte jedno pieskové miesto v HU, ale o tom neskôr po otestovaní.


04.02.2017 13:42

Re: Quo vadis, XL Rally

edott
 Edvenčr 

Ikona

ku*va Haro, vrtulník nad hlavu? od zajtra nežerem, víš de budeme mat toho ega? :-)))


04.02.2017 18:05

Re: Quo vadis, XL Rally

Asfalt
 Turista 

Ikona

Ako to vidím ja:
V 2014 ma kamaráti konečne presvedčili aby som prišiel na jar do Piliščévu. Vtedy bol vždy problém zaplniť štartovnú listinu. Aj preto ma kamaráti prosili aby som podporil účasť. Na pretek som prišiel s tryskac na dodávke. Dal som pár kôl v kategórii turist a chytilo ma to! O rok som prišiel znova už s vylepšenými tlmičmi do kategórie race. Prišiel som po osi a marek1976 mi doviezol kolesá s drapákmi a znovu sa mi víkend páčil. Hoci som skoro rozbil motorku v tom prudkom výjazde. Ale nič sa nestalo len ohnutý držiak batožiny a prasknutý držiak špz. Domov som sa v pohode vrátil. Takže o rok znovu prichádzam po osi do Piliščévu. Prehodím kolesá a dám tréningových 7 kôl. Po príjazde do depa zisťujem že mám rozbité prepákovanie zad. tlmiča.
Pritom na jar som dal nové. Lebo pôvodné už malo jednu dieru vajcovú.
get.google.com/albumarchive/115301161344892558564...
Provizórne som to opravil a bol som rád že som na tom šťastne dorazil domov. Pripomínam že tento rok som to ani raz nepoložil. XTčku som zavrel do garáže a mesiac som sa na ňu nepozrel. Tiež som zistil ohnutý držiak stupačky a prasknutý rám:
ibb.co/mN7gka

Po tejto skúsenosti som si to v hlave sumarizoval a došiel som k záveru:
Kašlem na celý XL cup.
Nemienim po každom závode robiť takéto opravy. Toto nieje pre mňa. Držím vám palce a sledujem vás z povzdálí. Týždeň na Balkáne som si užil viac ako predchádzajúce dva závody. Viď cestopis: [clanok Čiernohorské šotoliny ] Zistil som na čo je XL enduro ako mám stavané. Krútenie sa po jamách a hrboľoch to nieje.

Dúfam že na závod ešte niekedy prídem no na XLTčke určite nie. Mám na nej dosť nabehané a chcem na nej ešte veľa nabehať. Tú motorku si veľmi vážim dlho som na ňu šetril, dlho som ju upravoval, zhupľovať ju na ľahšom countrycrosse nemienim. Chcem si zadovážiť stroj na to vhodný z kategórie open...
Prečo?
Pretože tam podľa mňa "XL" smeruje. To iste potvrdia všetci čo presedlali na ľahšiu.

Teraz ma tu paliči iste ukameňujú že som bábovka. Áno som!
Len vám chcem povedať skúste prísť po ose na závod a vrátiť sa spať. Pretože v tom je gro XL mašín že zvládnu aj cestu nie? Skúste prísť užiť si to na ozajstnej XL 200kg+ mašine a nie na LC4 s tlmičmi z krosky. Bábovky ste vy! Onedlho sa k vám pridám.


04.02.2017 18:12

Re: Quo vadis, XL Rally

Filip Kalka - Masochista
 Kávičkár 

Ikona

Nie je problem malej ucasti mastodontov skor v tom, ze dnes si uz GS nekupuju dobrodruhovia a turisti, ale je to skor pozerina a vec prestize bratislavskych kaviarenskych povalacov? Potom to tu vyplakava ze si ho poskriabe


04.02.2017 20:06

Re: Quo vadis, XL Rally

stefo2617
 Edvenčr 

Ikona

Re: Masochista: Filip tento výrok si trošku posral. A myslím to vážne. Podľa čoho súdiš, že keď som si kúpil GS ( ako som si ho osobne aj kúpil) musím byť Bratislavsky kaviarensky povalač? Koľko krát si mňa stretol v Bratislavskej kaviarni sa povalovať? Trochu ma to uráža. Mám GS a nemám ani osobné auto a nie ešte k tomu "karaván" ako máš ty.


04.02.2017 21:26

Re: Quo vadis, XL Rally

Re: Asfalt: [dobre] [dobre] [dobre] velke dakujem,Asfalt.lepsie to tu nikto nenapisal! KONEČNE ZAČÍNAME CHÁPAŤ, ČO VLASTNE CHCEL FONZY POVEDAŤ? KONEČNE ZAČÍNAME CHÁPAŤ ,O ČOM BY MALO BYŤ NAOZAJSTNÉ XL RALLY? LEBO KEDYSI TO BOLO PRÁVE O TOM!


04.02.2017 21:46

Re: Quo vadis, XL Rally

Landal
 Edvenčr 

Ikona

Re: heller: hmmmm, hlavne začíname chápať, že ešte furt nechápeme, že ak to má k niečomu byť, tak to musí byť s rozumom a vecne. Emočné výlevy ničomu nepomôžu.

Ty si mi vyššie vyzval na odpoveď, odpovedal som. Zostalo ticho. Teraz Asfalt niečo napísal, a dobre Ti to padlo, ale opäť je tomu niečo chýba, lebo:
- Asfalt nepíše, prečo sa to prepákovanie rozpadlo. Je zaujímavé, že Trilión ľuďom sa predtým s prepákovaním nič nestalo. Aj pri mototuristike sa stane problém/porucha na moto. Znamená to, že cestovať po svete je zlé? Nie, znamená to len toľko, že shit happends. A bohužial na pretekoch dupľom, lebo sú to preteky. Aj amatérskych aj sranda pretekov sa to týka. Je tam to riziko nehody/pádu väčšie.
- Ak Asfalt ohol rám kufrov atď., nie je problém možno v tom, že išiel ako nemal? Že jednoducho nešiel štýlom "srandajazdec" alebo "jazdec"?

Načo je dobré vyhlásenie, že paliči niekoho ukamenujú? Kto sú tí paliči? V prevažnej miere sa prezentujú postoje takto:
- zástancovia [zle] postoja sa ponosujú, že sa prechádza na menšie kubatúry /to chce Asfalt urobiť/
- väčšina tých, čo prešli, prechádzajú, alebo nemajú problém prejsť na menšiu kubatúru, budú Asfaltovi gratulovať "...že mu to došlo..."
- takže ak chcel byť Asfalt férový, tak mal napísať, že PRAVDEPODOBNE ho srandajazdci alebo teda zástancovia [zle] postoja ukamenujú, že píše o prechode na menšiu kubatúru. Lenže Asfalt napísal ISTO ho paliči ukamenujú, presne opačne!!!

Takže heller, skutočne je dobré zvažovať, posudzovať, vyhodnocovať, pretože sa môže ľahko stať, že si človek dá vlastný gól...


04.02.2017 22:16

Re: Quo vadis, XL Rally

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Vidím že tí rozumneší zostúpili z rejsových výšin výsmechu ostaných a začínajú normálne aj keď trochu skepticky komunikovať, tak môže pokračovať diskusia v normálnom duchu.
Podľa mňa náznak návrhu tu padol už od IvanXR v príspevku z 15:42, alebo odomňa a raprtora vo vyzdvihnutí scenára a profilu preteku z Kľačian 2015. Možno by sa toho stačilo chytiť a rozvíjať, ale boli prehliadnuté alebo odignorované, lebo je asi ľahšie niekoho vysmiať ako čítať s porozumením.
Už vtedy som mal niečo načrtnuté ale do tej nevraživej atmosféry sa mi to púšťať nechcelo. Medzi tým tu padlo pár ďalších návrhov. Niektoré kopírujú tie moje.
Takže to skúsim v odsekoch rozvinúť tému po téme. Iba doplním že sa budem venovať iba zanedbávanej kategórii „turist“. O kategórii „race“ aj tak táto diskusia primárne nie je. Tam sú všetci spokojní.

- po vlastnej osi do kategórie turist by som to zaviedol ako povinnosť......je jedno zo super riešení. Väčšina turistov po vlastnej osi aj tak chodí, a kto bude chcieť ísť s rodinou a psom tak si to rád zariadi. Rodina pôjde autom, turista s radosťou na moto. Veď je to podstata turistu.

-kategóriu open by som nerušil. Naozaj pomohla pozdvihnúť organizovanie týchto podujatí, takže si to zajedno nezaslúži, a za druhé „turistov“ by nemala nijako ovplyvňovať.

-rozdelenie kategórií podľa hmotnosti je na diskusii, a je to na organizátorovi. „race nech si rozdelí ako uzná za vhodné. Osobne by som „turist“ bral rad radom ako jednu kategóriu od trebárs CRF250L cez V Strom až po GS1200. V tejto kategórii bude asi veľmi malé percento premotivovaných účastníkov nadopovaných adrenalínom a malá pravdepodobnosť že sa bude niekto sťažovať že ten či ten ma predbehol lebo mal výhodu.

- výstroj jazdca. V „race“ môže byť povinný trebárs aj skafander kozmonauta ak si to organizátor zaumieni a pretekári to akceptujú. Niektorí by dokonca potrebovali v noci moto zamknúť reťazou a zámkou od organizátora. Veď ide v prvom rade o bezpečnosť. Zažil som to v Piliscséve. Neviem čo by som v tom momente po nejakej škaredej udalosti povedal manželke/synovi. Bol som rád, že už keď som nepočul na trati v tme ani moto, tak som počul aspoň ten nenapodobiteľný hurónsky smiech a bol som zaň vďačný až pokaľ sa znovu neobjavil v depe.
V „turist“ by už z povahy a názvu kategórie mala postačovať povinná základná výstroj, teda motobunda a motonohavice s chráničmi, prilba, motorukavice, a aspoň vyššie turistické čižmy.

- hluk výfukov... hmm... Na uzavretom okruhu by to možno nevadilo, ale .....to nechám na organizátora. Za mňa do prírody neprimeraný hluk tiež nepatrí.

-trať. Asi najvážnejšia téma. Poviem to takto. V 2015 V Kľačanoch to bolo podľa mňa skoro ideálne rozdelené. Autokrosový okruh pre turistov bol naozaj lahôdkový, bez zákerností, zjazdný aj úplným začiatočníkom na čomkoľvek. Ak by sa niekedy ešte okruh jazdil, tak v tomto rozdelení by som spokojne pokračoval. Navigačná časť bola tiež luxusná až na tú džungľu. A tu sme pri ďalšom návhu.

-Obchádzky pre „turist“. Neviem koľko energie navyše by stálo okolo pár náročnejších úsekov zaradiť do RB či už skratky alebo obchádzky po jednoduchšej trase. Je v princípe jedno aké budú dlhé, či 200m alebo 3-5km. V 2015 to bola tá spomínaná džungľa, v 2016 blatový úsek. Osobne by som už z princípu radšej volil obchádzky. Aspoň nenapadne ich využívať žiadnemu nabudenému nepoctivému rejsákovi. Zo skúseností pri spoluorganizovaní Piliscsévu viem že sú aj takí.
Tieto obchádzky by mohli byť v zálohe aj pre „race“ v prípade výskytu nejakých extrémnych nepredvídateľných podmienok.

- navigácia možná i za pomoci jednoduchého zariadenia. Na večerníčka či zo slídy tankvaku sa to zajadiť kľudne dá.

- vytvoriť podmienky pre začínajúcich jazdcov...aj o tom to tu celé je.

-zmena názvu. Ak sa to začne pre tých naozajstných XL amatérov aspoň trochu pozitívne a bez výsmechu posúvať, tak mi tam to XL nebude vôbec vadiť. Preto ma trochu prekvapuje táto veta od teba Lanďo. Cit.:
„Vzhľadom na to je mi jedno, koľko mastodontov tam príde. Ja pripravím pretek tak, že mastodont s normálnym chlapom/ženou to prejde. A je na ľuďoch, či prídu s mastodontom. Tento prístup vyjadruje to "XL" v názve.“
Veď sám vidíš že začína nespokojnosť a mastodontov sa hlási menej. Alebo to vidieť nechceš.

Teraz pridám trocha vlastných návrhov iba pre „turist“ čo možno aj ušetria trochu námahy pri organizovaní.
-„turist“ môže kľudne štartovať z kempu a po voliťeľných 2,3,4 členných skupinkách v nejakých 1-3 min. intervaloch. Ušetrí to námahu na námestí.

-„turist“ nepotrebuje parc fermé. Každý turista má moto najradšej pri svojom stane.

-„turist“ stačí to najjednoduchšie meranie času. Teda čas na štarte v kempe a čas v cieli v kempe. Nepotrebuje žiadne meranie časoviek, čo by malo tiež ušetriť dosť nárokov.
Keby sme to chceli úplne vycickať, tak by mohol byť stanovený nejaký ideálny počet kilometrov v tolerancii trebárs +-5km, a za každý kilometer blúdenia navyše by bola trebárs 3min penalizácia.

...ak ma ešte niečo napadne doplním.


Predchádzajúce | 1 2 3 4 5 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.

PC verzia motoride.sk

© Copyright 2001-2024 Motoride.sk | ISSN 1336-6491 | info@motoride.sk | Podmienky poskytovania služieb. | RSS:
Obsah stránok MotoRide.sk je chránený autorským zákonom. Kopírovanie v akejkoľvek podobe bez súhlasu je nezákonné.
Počet návštevníkov Dnes: 180180 | Včera: 217873