Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

Prezeráte si mobilnú verziu motoride.sk.
Prepnúť na PC verziu.

Menu

Články | Videá | Tipy | Fórum | Kalendár | Inzercia


Diskusia Diskusia (0)

Pevnosť Chotyn, Ukrajina - Bod záujmu - Tip na Výlet

3. Chotyn

Pevnosť Chotyn sa nachádza v administratívnom centre oblasti Chernivtsi na Ukrajine. Mesto Chotyn vzniklo v období formovania štátnosti východných Slovanov, približne v 7. až 9. storočí.

Pevnosť Chotyn ako pevnosť Galicko-Volyňského kniežatstvo získala na význame, keď na Rus začínala dosahovať Osmanská ríša. Pôvodná mestská opevnenia bola drevená. V 40. - 50-tych rokoch 13. storočia vznikla na mieste pôvodného opevnenia kamenná pevnosť. Bolo to v období, keď sa začali viac používať katapulty. Pevnosť Chotyn sa stala jednou z najlepších vo východnej Európe. Stala sa známou predovšetkým vďaka víťazstvu poľského a ukrajinského kozáckého vojska nad Osmanskou hordou v Chotynské vojne roku 1621. Ukrajine-skopolské vojsko tu fakticky zachránilo Európu od bezprostrednej tureckej expanzie. K vstupu do objektu Pevnosť Chotyn slúži most. Dvor je rozdelený na dve časti. Väčšia dvor (Dvůr vojakov) je zastavaný obytnými budovami a v jeho strede je zvon. Menšie dvor (Komediantský dvor) je vyzdobený ornamentmi. Tvorí je červené tehly a biele kamenné bloky. Portály a výzdoba okien sú vytvorené v gotickom štýle. Pevnosť Chotyn má v podzemí priestory, kde sa uchovávali zbrane a zásoby potravín. Na teritóriu pevnosti sa natáčali filmy Ivanhoe, Robin Hood i súčasný (2007) ukrajinský Taras Bulba.

Chotyn bola najdôležitejšia pevnosťou v obrannom systéme stredovekého Moldavska. Pevnosti chránili podnesterskú obchodnú cestu. Na mieste dnešného hradu stála od 12. storočia jeho drevená predchodkyne. Pevnosť nechal postaviť na začiatku 15. storočia Alexander Dobrý. Chotyn významne rozšíril moldavský knieža Štefan Veľký, ktorý tiež vybudoval kaplnku s výbornou akustikou na bočnej strane smerom k Dnester. Za vlády Petra Rares bola Chotyn najvýznamnejšie a najkrajšie pevnosťou Moldavska. V roku 1711 Chotyn dobyli Turci. Od tej doby sa na pevnosti vystriedali tureckí a ruskí páni. Rusom definitívne Chotyn pripadla v roku 1812. Dnes ju opatruje Ukrajina.

Články:

Detaily:

Stiahni si bod:

LOC súbor (*.loc) - pre rôzne GPS programy
KML súbor (*.kml) - pre Google Earth
Krajina:Ukrajina
Región:Černovická oblasť
Typ:Hrad
Pridal:Awia 24.11.2018 (08:12)
Poloha:N 48.522 E 26.495
Približná poloha:nie
Čitatelia:4947
Povrch:asfalt

Adresa, Kontakt:

www.chotyne.cz/page.aspx?zaz=47-1251

Mapa: Zobraz miesta v okolí na Dynamickej Mape

PC verzia motoride.sk

© Copyright 2001-2024 Motoride.sk | ISSN 1336-6491 | info@motoride.sk | Podmienky poskytovania služieb. | RSS:
Obsah stránok MotoRide.sk je chránený autorským zákonom. Kopírovanie v akejkoľvek podobe bez súhlasu je nezákonné.
Počet návštevníkov Dnes: 238872 | Včera: 217873