Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

Prezeráte si mobilnú verziu motoride.sk.
Prepnúť na PC verziu.

Menu

Články | Videá | Tipy | Fórum | Kalendár | Inzercia

Pridaj aj ty cestopis!


Hodnotenie: (3 hodnotení) Diskusia Diskusia (3)

Alberobello - mestečko kamenných domčekov, Taliansko - Bod záujmu - Tip na Výlet

Alberobello, Taliansko - Bod záujmu

Alberobello – mestečko ležiace asi 40 km severne od talianskeho prístavu Taranto. Viac ako čokoľvek iné ho preslávili zvláštne stavby, takzvané //Prave bezi ina instancia (spustime skript max raz za 30 sekund), ktoré sa vyskytujú len v tejto časti Apulie. V meste ich stojí vyše 1500.

Jedná sa o kamenné domy, poväčšine valcového prierezu, nabielo omietnutými, so šedými strechami z voľne ložených kameňov. Niektoré z nich zdobia maľované symboly, ktorých význam sa mi nepodarilo zistiť. Aj keď turistický sprievodca uvádza, že pôvod stavieb je obostretý tajomstvom, od miestnych som sa dozvedel, že dôvody k ich výstavbe boli prozaicky ľudské – daňové úniky.

Nakoľko kraj sužovala chudoba a na tunajších kamenistých poliach sa okrem kamenia toho veľa neurodilo, jej obyvatelia nemali z čoho platiť každoročnú daň, ktorá sa vyberalo od domu. Tak prišli na spôsob, ako si z tunajších oválnych kameňov postaviť bez použitia malty obydlie, ktoré by sa dalo pred pravidelným príchodom vyberačov dní rozobrať. Jeho rozobratie vraj rodine trvalo jeden deň a za ďalšie tri - štyri dni ho dokázali postaviť nanovo. Nakoľko pri pravidelnom rozoberaní a stavaní získali potrebnú prax a zručnosť.

Domy, poskytujúce v horúcom lete príjemný chládok, postavené z miestneho, voľne dostupného materiálu, sa aj po zániku kráľovských vyberačov daní tešia veľkej obľube. Nakoľko sa už nemusia rozoberať, ich steny, na rozdiel od stredovekých trull, zdobí snehovobiela omietka. Tie najkrajšie z nich, premenené na kaviarničky a obchodíky pre turistov, spolu so zaujímavým kostolom, nájdeme južne od centra v uličkách vybiehajúcich z Largo Martellotta. V úzkych bočných uličkách čí na samotách za mestom môžeme natrafiť aj na pôvodne neomietnuté domy a premýšľať nad tým, či tu fyzika a gravitácia ešte platí.

Fotogaléria:

05.02.2014 - Pilgrim

Alberobello, Taliansko - Bod záujmu

05.02.2014 - Pilgrim

Alberobello, Taliansko - Bod záujmu

05.02.2014 - Pilgrim

Alberobello, Taliansko - Bod záujmu

Detaily:

Stiahni si bod:

LOC súbor (*.loc) - pre rôzne GPS programy
KML súbor (*.kml) - pre Google Earth
Krajina:Taliansko
Región:Apulia
Typ:Mesto
Pridal:Pilgrim 06.02.2014 (08:03)
Poloha:N 40.783 E 17.237
Približná poloha:nie
Čitatelia:8817
Povrch:asfalt

Mapa: Zobraz miesta v okolí na Dynamickej Mape

PC verzia motoride.sk

© Copyright 2001-2024 Motoride.sk | ISSN 1336-6491 | info@motoride.sk | Podmienky poskytovania služieb. | RSS:
Obsah stránok MotoRide.sk je chránený autorským zákonom. Kopírovanie v akejkoľvek podobe bez súhlasu je nezákonné.
Počet návštevníkov Dnes: 165815 | Včera: 217873