Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

Prezeráte si mobilnú verziu motoride.sk.
Prepnúť na PC verziu.

Menu

Články | Videá | Tipy | Fórum | Kalendár | Inzercia

Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky? - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuAko ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky? - Diskusné fórum - Len Tak

OO Zruš sledovanie Pridaj nový príspevok 

| 1 2 | Nasledujúce

11.08.2020 11:45

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

boombastic presne ako pises,a treba ist na skusobnej jazde spolu,kupujuci na motorke a predavajuci na aute.kazdy sa pozera kto predava len so svojho pohladu.ja to radsej rysknem pri predaji a dam odviest cloveku co my ukaze peniaze pri sebe,zatial som vzdy predal a nic sa nestalo,vzdy je to risk,ale este vacsi risk je to ked ti motorka ostane na ocot a pada na hodnote a ty tuzis po inej.demmo aj teraz predavam a od nikoho nechcem prachy bez dokladu.je to jednoducho drzost .ukaz ze mas peniaze ,a idem ti pri skusobnej jazde robit spolocnost.a tiez vzdy poviem ak padnes prachy su moje.takto to vzdy fungovalo.


11.08.2020 11:50

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: hm...vlastne sa tu pise a citam stale o problemoch z oboch strán...ty ako právnik vies si predstavit nejake právne nazvime to ideálne riesenie? kde by sa ani jedna strana nemusela bat nejakej "čo ak" situácie? nejaka zmluva u notára kde sa presne dohodnut podmienky typu čo ak? alebo existuje teda vlastne nejake "správne" riešenie takej skusobnej jazdy pri kupe/predaji aby boli spokojni kupujuci predavajuci a aby to malo aj co najlepsiu oporu v zakone?


11.08.2020 12:06

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

Nozdormu dokonala istota pri predaji a kupe starych motoriek bez zaruky nieje,vzdy je riziko na oboch stranach,ale to je u kazdeho typu obchodu na svete. ja dam niekomu peniaze ,on my da dajme tomu doklad.motorka sa pri skusobnej jazde pokazi,nieco sa tam proste posere,ci uz vinou zanedbanej udrzby alebo unavi materialu,predavajuci ma super moznost ako argumentovat ponechanie si penazi.a to este nepoviem ked nemam doklad,proste povie ze som mu pokazil motorku a peniaze si necha.peniaze maju vzdy vacsiu hodnotu ako tovar.chcel by som len vediet kolko ludi co sa tu bije do prs, co pozaduju plnu sumu pri skusobnej jazde ,naozaj poctivo ked su oni v roli kupujucich naozaj bez papieru plnu sumu davaju.


11.08.2020 12:11

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

Čo máte stále z notárom?
Skúsim znovu.
Pri predaji si dopredu pripravím Zmluvu o zapožičaní vozidla na skúšobnú jazdu.
Dopíše sa potecionálny kupec : Meno, adresa, č.o.p, číslo VP.
Typ a značka vozidla, stav odometra, stav vozidla, vizuálna kontrola.
Výška zálohy, podmienky pre vrátenie zálohy: Vozidlo nepoškodené v pôvodnom stave, stav odometra.
Dopíše sa klauza pre prípad poškodenia vozidla: napr. V prípade poškodenia vozidla kupec súhlasí s podmienkou, že záloha bude zadržaná a použitá na opravu vozidla do pôvodného stavu, alebo započítaná v prípade vyčíslenia skutočnej škody. A že po uvedení vozidla do pôvodného stavu bude buď zbytok zálohy vrátený kupcovi alebo bude kupec povinný doplatiť čiastku ak záloha nepostačuje na úhradu škody.
Doporučujem aby sa na zmluvu podpísal minimálne jeden svedok s uvedením jeho osobných údajov.
Je možné do zmluvy uviesť aj ďalšiu klauzulu , že v prípade ak kupec nepristúpi ku kúpe bez dôvodu ( technický stav a podobne) že sa zo zálohy strhne nejaká dohodnutá čiastka ( niečo ako strata času a za použitie vozidla cca nejakých 50,-€)

Pri súde stale platí zásada: Jeden svedok - žiaden svedok. Bez dôkazov nie je vina.


11.08.2020 12:16

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

demmoo
 Edvenčr 

Ikona

egres, tak s notárom, či z notára?

wiese: ano, nosím pri sebe vždy plnú sumu peňazí, ked idem niečo kupovať..jednak kvoli zalohe pri skušobnej jazde..a jednak, lebo nie som očumovač..ak niečo idem kupovať, vačšinou to chcem a pokial nenájdem pádny dôvod na nekúpu, tak kúpim..teda mám pri sebe hotovosť a rovno vec vyplatím..


11.08.2020 12:24

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

S . Mea culpa. :-~


11.08.2020 12:52

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

KAJL
 Kávičkár 

Re: wiese: napriklad ja. samozrejme ze ich nedam, ak motorka nezodpoveda pri prvotnej obhliadke stavu za kolko ju chce niekto predat (na takej sa nejdem ani previest) tak prosim nepausalizuj a neodsudzuj ludi, ktori to robia inac ak ty.


11.08.2020 15:40

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Este milujem aj takych, ze sa zacne zjednavat, zbijat cenu a ked suhlasim tak povie, ze si ide vybavovat uver alebo inak zhanat peniaze... :-D

Raz mi jeden dokonca uz do telefonu povedal, ze berie (auto) ked dam 500 euro dole, tak som povedal ze jasne, spustim, ze nech si pise cislo uctu a nech posle peniaze a ked mi pridu, nech pride po auto....a povedal ze takto nie, ze auto este nevidel. Nechapal som preco ked sam navrhol cenu aj bez obhliadky. :-D


11.08.2020 16:10

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

ja som pre dvomy mesiacmy kupil suzuki samurai,vecer som mu volal o osmej,rano som siel z prievidze do mikulasa,o pol osmej rano som uz mal kupene auto.je rozdiel kupovat a hladat co my pasuje,ale aj ten co len hlada co mu pasuje ma pravo o tej danej motorke alebo aute nieco vediet a vyskusat ,vela ludi sa spravaju ako blbci,ked nechces kupit a len obzerat tak su nervni ako psy a maju blbe poznamky,nemaju pochopenie ze dany clovek potrebuje vydiet ,sadnut,romysliet,porovnat z druhym strojom.ja vzdy poviem nech pride a mam trpezlivost na takzvanych cumilov,ale tymi cumilmy sme vsetci ked kupujume-a na to ludia zabudaju,teraz predavam aprilia futura 1000,uz boli traja ludia,jeden vyskusal,tomu nepasoval sportovy posed,dalsi dvaja prisli len pozriet co to vlastne je za exotika,v klude som sa rozlucil.kto nema trpezlivost pri predaji a posiela kazdeho do prdele tak taky lachko nepreda.


11.08.2020 18:42

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: boombastic: Ja som pred časom, bolo to v októbri, teda po sezóne, reagoval na inzerát, kde dotyčný ponúkal Yamahu XVS 1600. Mal som to k inzerentovi nejakých 200 km a po telefóne som s ním dohodol cenu cca o 400 menej za akú ju ponúkal. Vybavil som si teda človeka s prepravníkom a hajde po motorku. Na mieste som spolu s prepravcom mašinku obhliadol a teda že poďme spraviť kúpnu zmluvu a že ju beriem. Samozrejme, hotovosť som mal pri sebe. Chlap mi nato povedal, že je mu ľúto ale že z našej cenovej dohody nebude nič a že platí cena, ktorá je uvedená v inzeráte. Povedal som mu, že mi to mohol oznámiť pri raňajšom telefonáte, kedy som mu oznamoval, že vyrážam z domu ku nemu po motorku a že človek, ktorý mi ju má prepraviť domov to nerobí zadarmo a že ho tak či tak musím vyplatiť. On si však húdol svoje, že mu nejaký záujemca po telefóne slúbil, že ju určite zoberie a ďalší, čo mu volal, tak ju velmi chce, ale nemá peniaze, ale že nech sa vraj nebojí, že si ich na 100% zoženie. Prepravca mi ponúkol, že mi tých 400€ požičia. Ja som ale tých 400 mal aj tak pri sebe no z princípu som motku nezobral a naprázdno sme sa vrátili. Za prepravu som samozrejme zaplatil a po návrate sme si išli sadnúť do krčmy a zostali tam do záverečnej. Po cca týždni mi prišla sms, že žial ani jeden z tých nádejných kupcov nemajú dukáty a teda ak chcem, dá mi Yamahu za cenu, ktorú sme si pôvodne dohodoli. Napísal som mu, že dobre, ale to, čo som zaplatil prepravcovi, nech mi pošle na účet a potom že prídem. Zo dva dni vypisoval, nech sa nebojím, že mi ju určite za tie prachy dá, no dopadlo to tak, že mi nakoniec peniaze poslal, za čo som mu poďakoval s tým, že ich mohol ušporiť, keby jednal seriozne. Motorku potom predal asi po roku niekomu inému a ten ju po čase predal môjmu známemu... :-~

Dôvod úpravy: úprava

Upravené 2 krát. Naposledy upravil Jeff (11.08.2020 18:54)


11.08.2020 19:26

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Re: Jeff: :-D :-D :-D [dobre]


11.08.2020 20:05

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Práve dnes som predal môjho Burgyho. Z predaja mám dobrý pocit, išiel do rúk cca 40 ročného muža, takže ho bude užívať ako ja - na pol plynu. Asi by som plakal keby ho dostal niekto, kto by dokazoval jogurťákom, že aj s 25 kw sa dajú robiť zázraky. ;-) Nech mu slúži aspoň tak ako mne.


11.08.2020 23:44

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Zmluva musí byť vyhotovená v dvoch kópiách a v ideálnom prípade by mali byť podpisy notársky overené.
Pri platbe v hotovosti si dávajte pozor na pravosť bankoviek. Riešením je vykonať platbu priamo v banke a peniaze vložiť na účet. Pri vklade ich pracovníčka skontroluje a vy máte istotu, že ste sa nenechali oklamať.

Po podpise zmluvy a úhrade ceny zo strany kupujúceho je na rade návšteva dopravného inšpektorátu. Ako predávajúci musíte vozidlo odhlásiť. Odhlásenie prebieha na inšpektoráte v mieste vášho trvalého bydliska a musí byť prítomný aj kupujúci.

AZ tomto momente môžete novému majiteľovi odovzdať kľúče od VOZIDLA spolu s kompletnou dokumentáciou, dokladmi a osvedčením o evidencií so zápisom odhlásenia. Ziadne skusobne jazdy a podobne hluposti sa nekonaju pokial ste majitelom vozidla Vy Kupujuci je opravneny v pripade zistenia zavady ktoru ste zatajili alebo ste od nej nevedeli od zmluvy odstupit

AZ DO MOMENTU ODHLASENIA NA DI NA NOVEHO MAJITELA STE STALE MAJITEL A STE ZODPOVEDNY ZA VSETKY SKODY KTORE VZNIKNU NA VOZIDLE ALEBO SA SPOSOBIA VOZIDLOM PRETO AJ PZP MOZETE ODHLASIT AZ S POTVRDENIM Z DI ZE UZ NIESTE MAJITEL ZIADNOU ZMLUVOU SA TO UROBIT NEDA

Na aute v tomto momente ešte stále ostávajú pôvodné poznávacie značky. Kým nový majiteľ neprihlási auto na svoje meno, je evidované na vás. Znamená to, že všetky priestupky budú zasielané na vašu adresu.
V podstate neexistuje spôsob, ako takejto nepríjemnosti zabrániť. Počas vyšetrovania priestupku, prípadne trestného činu, predložíte kúpno-predajnú zmluvu a doklad o odhlásení vozidla, ale opletačky s políciou vás neminú.


Dôvod úpravy:

Upravené 2 krát. Naposledy upravil Pirrates (11.08.2020 23:47)


12.08.2020 6:47

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Re: Pirrates: ty si si motorku vyskusal az ked bola napisana na teba?


12.08.2020 8:35

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

musí byť prítomný aj kupujúci. Nemusí. Stačí plná moc.
Odovzdaním predmetu hnutelného po podpise zmluvy a prijatím platby prechádza na kupujúceho právo DRŽBY a dotyčný sa stáva DRŽITEĽOM danej veci.
Zápisom na DI sa stáva VLASTNÍKOM danej veci a nadobúda plné vlastnícke práva.
Viď kúpa vozidla z autobazáru - z predajne motocyklov z ktorých kupec odchádza ako vlastník vozidla bez toho, aby bol v OEV zapísaný ako vlastník na základe zmluvy.


12.08.2020 9:29

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: egres2: Ďalej Pirates uvádza: AZ DO MOMENTU ODHLASENIA NA DI NA NOVEHO MAJITELA STE STALE MAJITEL A STE ZODPOVEDNY ZA VSETKY SKODY KTORE VZNIKNU NA VOZIDLE ALEBO SA SPOSOBIA VOZIDLOM PRETO AJ PZP MOZETE ODHLASIT AZ S POTVRDENIM Z DI ZE UZ NIESTE MAJITEL ZIADNOU ZMLUVOU SA TO UROBIT NEDA...Blbosť
Keď predáš vozidlo napr. do AAA Auto, tak s kúpnopredajnou zmluvou zájdeš do poisťovni v ktorej máš uzatvorenú PZP, tam si ju prefotia a podáš žiadosť o zrušenie. K dátumu predaja ti PZP zrušia a vrátia ti nespotrebované poistné 8-)
V AAA Aute sa stáva, že vozidlo, ktoré vykúpia, dlhšiu dobu, neraz to býva aj rok, stojí na pľace, kým si nájde svojho ďalšieho majiteľa a až potom ti pošlú kópiu odhlášky :-~


12.08.2020 14:23

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

jeff:
To sú trocha zložitejšie vzťahy ako sa dá len tak vypisovať na motoriti.
Čo sa týka zodpovednosti. Podľa môjho modelu sa bez problémov vyviníš. Do dodania veci zodpovedáš za všetky škody ale okamihom odovzdania veci na základe platnej zmluvy prechádza zodpovednosť na držiteľa.


12.08.2020 21:17

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

V ziadnom obchode vam nedovolia jazdit na vozidle skor ako ho kupite musite sa objednat na jazdu kde vam poskytnu iba predvadzacie vozidlo ktore ma havarijne poistenie ked niekomu chcete pozicat svoju motorku na skusobnu jazdu musite si ju havarijne poistit nikto nema zakonnu povinnost kupit cokolvek aj ked to poskodil akakolvek kupnopredajna zmluva ktora ma nezakonnu podmienku je NEPLATNA


12.08.2020 21:49

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Re: Pirrates: a ty si si tvoju motorku vyskusal az potom co si ju zaplatil a napisal na seba?


13.08.2020 1:01

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

ano ja som na nej sedel az ked presla KO STK prihlasila sa na majitela obchodu a nasledne sa odhlasila na mna , napisala sa zmluva a zaplatatil som ju kartou z uctu kupoval som ju v obchode a mal som rok na nu zaruku este v obchode skor ako som s nou vysiel na cestu som si cez internet zalozil PZP na vin cislo motorky kedze bola z ineho okresu ecv som poistovni dodal az ked som ju prihlasil na seba

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pirrates (13.08.2020 1:06)


13.08.2020 6:45

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

V akom obchode si kupoval staru motorku?


13.08.2020 8:14

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

Zmluva medzi nepodnikateľmi je zmluva VOLNÁ.
Ani jedna podmienka, ktoré som uviedol ako príklad NIE je nezákonná.
Ak niekto spôsobí škodu -vodič vozidla, tak v plnej miere je za vzniknutú škodu plne zodpovedný pokiaľ nepreukáže opak bez ohľadu na to, či má vozidlo havarijné poistenie.
Prídem do AA auto, vyberiem si dve tri vozidlá a na každom idem na skúšobnú jazdu bez toho aby som dal do zálohy jeden cent.

Mlhoš: Mal by si v budúcich volbách kandidovať na funkciu predsedu vlády aby obyvateľstvo nepocítilo výraznú zmenu.

A čo takto jazdiť na aute. ktoré patrí lízingovke?
Ale to bude určite nad tvoje chápanie realít sveta.
Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil egres2 (13.08.2020 8:19)


13.08.2020 11:29

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

neplatný je právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza alebo sa prieči dobrým mravom.

dôvodom absolútnej neplatnosti zmluvy je aj prípad, keď spotrebiteľská zmluva obsahujúca neprijateľnú zmluvnú podmienku

a tiez

ak zmluvná strana zneužije tieseň, neskúsenosť, rozumovú vyspelosť, rozrušenie, dôverčivosť, ľahkomyseľnosť

Ak niekto spôsobí škodu -vodič vozidla, tak v plnej miere je za vzniknutú škodu plne zodpovedný
ano ale ziaden zakon mu neuklada povinnost poskodene vozidlo odkupit ale iba nahradit sposobenu opravnenu skodu ktoru vyuctuje servis

preto ak predavate motorku tak si ju na cas predaja havirijne poistite a jedine co mozete od kupujuceho ziadat ako zalohu pre pripad poskodenia vozidla je vyska spoluucasti havarijneho poistenia rovnako ako v pozicovnach aut poskodite vozidlo zaloha sa vam nevrati lebo budse pouzita na opravu z havarijneho poistenia to je zakonny postup a nie egresove taraniny


Bombos tuna normalne aj pri predaji stareho motocykla davaju zaruku rok

motomiro.org/kategoria-produktu/motocykle...

Dôvod úpravy:

Upravené 2 krát. Naposledy upravil Pirrates (13.08.2020 11:42)


13.08.2020 11:50

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Dôležitou podmienkou uzatvorenia lízingovej zmluvy zo strany spoločnosti je, aby bol predmet lízingu havarijne poistený počas celej doby trvania nájomného vzťahu. Ten je totiž majetkom lízingovej spoločnosti, ktorá sa takýmto spôsobom chce chrániť proti prípadným finančným stratám ty expert vsetky lizingovky a vsetky pozicovne vozidiel maju svoje vozidla havarijne poistene v priapde lizingovky splacas havarijne poistenie v mesacnej splatke v pripade pozicovne davas za vozidlo depozit vo vyske spolucasti havarijneho poistenia ktore sa ti pri poskodeni vozidla nevrati ale bude pouzity na opravu vozidla aj DP Bratislava ma havarijne poistene vsetky svoje vozidla



Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pirrates (13.08.2020 11:51)


13.08.2020 11:55

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Anton Horváth - Bjorni
 Kávičkár 

Re: Pirrates: ja som kupoval tu: mmmotoshop.eu/ a tiez maju rocmu zarucnu dobu na vsetky motorky. Vybral som si ich pre odporucanie ich dlhorocneho klienta


13.08.2020 13:16

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

Počúvaj ty trol:
neplatný je právny úkon, ktorý svojím obsahom alebo účelom odporuje zákonu alebo ho obchádza alebo sa prieči dobrým mravom.

Ktorá klauzula v zmluve. ktoré som uviedol spĺňa podmienky o ktoré sa opieraš. Presne definuj.

dôvodom absolútnej neplatnosti zmluvy je aj prípad, keď spotrebiteľská zmluva obsahujúca neprijateľnú zmluvnú podmienku

Zmluvy uzatvorené medzi fyzickými osobami-nepodnikateľmi sa nespravujú zákonom o spotrebitelských zmluvách.

Ak niekto spôsobí škodu -vodič vozidla, tak v plnej miere je za vzniknutú škodu plne zodpovedný
ano ale ziaden zakon mu neuklada povinnost poskodene vozidlo odkupit ale iba nahradit sposobenu opravnenu skodu ktoru vyuctuje servis


Kde som to tvrdil ty trol??

Vieš pochopiť písaný text ak poukazuješ na moje "táraniny" ty dislektik.

preto ak predavate motorku tak si ju na cas predaja havirijne poistite a jedine co mozete od kupujuceho ziadat ako zalohu pre pripad poskodenia vozidla je vyska spoluucasti havarijneho poistenia rovnako ako v pozicovnach aut poskodite vozidlo zaloha sa vam nevrati lebo budse pouzita na opravu z havarijneho poistenia to je zakonny postup a nie egresove taraniny


Toto svedčí o tvojej retardácii.
Havarijné poistenie je uzatvorené v prospech vlastníka.prevadzkovatela vozidla.
Len retard ako je Mlhoš si za svoje peniaze a zo svojho havarijného poistenia dá uhradiť škodu, ktorú mu spôsobila druhá osoba.

myslím si, že je čas aby awia natrvalo zablokoval Mlhoša, pretože tu prezentuje svoje zaručené právne rady a niekto sa toho môže chytiť a vytvoriť si riadny problém.





13.08.2020 13:52

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Ono je to ale take osemetne. Mam neburanu motorku ktora ma hodnotu povedzme 5.000,- euro. Zaujemca pri skusobnej jazde spadne, dojebe ju a preplati mi opravu. Motorka je uz ale burana a jej cena je uz iba 2.000,- euro alebo ju uz nikto nebude chciet kupit. Co potom??? Predavam neburanu masinu v 100 percentnom stave, daky curak mi z nej urobi burany a opraveny vrak a zaplati mi iba za opravu...sak to je kokotina...znehodnotil mi vec, tak nech si ju necha on a zaplati povodnych pat litrov...


13.08.2020 14:01

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

Re: boombastic: heh tam potom nastupuje taka sranda co sa vola amortizacia...a teda taka otazka co ma vlastne vacsiu hodnotu? :D ked mas motorku celu v povodnom stave alebo ked ju mas v povodnom stave a niektore diely uplne nove? :-D :-D :-D iny priklad mas motorku za 5000e...ma X rokov nejaky stupen opotrebenia ale je cela ok...a typkovi spadne na krizovatke a jedine co sa stane je ze sa poskrabe nejaky lak na plaste...on ti kupi kompletne novy plast xD ma ta motorka teraz vacsiu ci mensiu hodnotu? :D je to ta ista motorka len jeden diel je novsi a neopotrebovany tak ako teraz? :-)))


13.08.2020 14:12

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Anton Horváth - Bjorni
 Kávičkár 

Re: egres2:
NEchcem do toho vnasat dalsi chaos, ale s tymto nesuhlasim:

"Havarijné poistenie je uzatvorené v prospech vlastníka.prevadzkovatela vozidla.
Len retard ako je Mlhoš si za svoje peniaze a zo svojho havarijného poistenia dá uhradiť škodu, ktorú mu spôsobila druhá osoba."

Ak ja niekomu poziciam auto a on mi ho rozbije (napriklad sunda strom) tak samozrejme, ze si to dam opravit z havarijneho, nakolko zo ziadneho ineho to nejde. Ak by do pozicaneho vozidla nabural niekto iny, tak by to slo z PZP vinnika, ale v takomto pripade, ak bol vinnik vodic (teda ten co si vozidlo pozical) to je mozne len z havarijneho. Alebo druha moznost je sudit sa s dotycnym, ale to je vzdy nadlho a s neistym vysledkom, preto si to dam opravit (alebo vyplatit zbytkovu cenu) z havarijneho poistenia. Ved pri havarijnom sa nedefinuje, ze mui riadit auto majitel (vlastnik)

Alebo sa mylim?


13.08.2020 14:14

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

boom:
Kto určil cenu 5.000,-€?
Ak ju dá opraviť tak na 100% ti nebudú dávať 5-6 ročné náhradné diely (vek motorky) ale všetko nové a s tým, že časová cena tých dielov je častokrát aj o 20-30% vyššia.

sak to je kokotina...znehodnotil mi vec, tak nech si ju necha on a zaplati povodnych pat litrov...

Inak to môžte skúsiť chlapci na súde a zoberte so zo sebou obhajcu Mlhoša. :-P >:-)


13.08.2020 14:35

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

Bjorny:
Ak ti rozmlátim moto a ty si to dáš uhradiť z havarijného a ja ti nedám ani cent tak to je super.
Skôr naopak.(Neviem, či by niektorá poisťovňa uzatvorila havarijnú poistku len na čas skúšobnej
jazdy)
Ak idem skúšať moto tak si ja uzatvorím poistku zodpovednosti za spôsobené škody .


13.08.2020 15:14

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

kolko ludi ma havarijne poistenie pri starych motorkach alebo autach.kazdy predaj a kupa je riziko stym treba vediet aj zit,vela ludi chcet hrat na istotu pri predaji,ale co istota kupcu,dat peniaze bez dokladu niekomu je vacsie riziko ako dat niekomu motorku na skusobnu jazdu,ked som predaval gsa 1150 adventure tak prisiel kupec z ciech a dal hned 5000eur ako zabezpeku,ja som mu ich vratil a povedal ze nemam mu dat aky doklad,a ze ked padne tak potom si ich vezmem,chlapec nepadol a ja som predal .zakladna vec je aby mal kupec prachy pri sebe,ukazal ich a prisiel aj na aute.je to tak jednoduche.zasadne nechodim ku predavajucim co chcu stoj co stoj peniaze na stol bez akehokolvek dokladu,nastastie vzdy sa najdu normalny ludia co chapu ze riziko k predaju patri .kto to chce mat na 100percent tak ten nech si motorku vystavi v obyvacke,tam je to najistejsie.


13.08.2020 15:47

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

KAJL
 Kávičkár 

Re: wiese: riziko k predaju patri, preto si vypytam hotovost a takisto ju aj dam, ak to niekto vyzaduje, pred svedkami. ak predavam 4 rocnu motorku, bez akejkolvek vady, tak ju chcem v rovnakom stave aj spat, ak niekto predava vylagrovanu a obitu hajtru, tak na zalohe asi netrva, jeden sram hore dole.


13.08.2020 16:05

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Re: Nozdormu: ja nehovorim, ze na nej urobi skrabanec, ale ze ju rozjebe...

Re: egres2: picovina...na nove plasty sa ti mozem vyarat, ked kupca zisti, ze neni v povodnom stave tak sa mi vysere na to, ze tam su nove plasty, uz to bude burana motoeka ktoru nikdy nepredam....cize ziadne nove diely ani plasty mi jej hodnotu nezvysia...to si bud robite prdel, alebo len potrebujete daco napisat.

Pridi ku mne kupit motorku, ktora bude mat nove plasty a par dielov a ja ti poviem, ze bola havarovana, ale sak jebat na to, jej hodnota je teraz vyssia, lebo ma nove diely a plasty....asi ma poslete do riti aj s takym vrakom....


13.08.2020 16:28

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

Stále som nepochopil čo je to vlastne tá "búraná" motorka.
Má polámané plasty?
Má skrivený rám?
Má olámané stupačky?
Má dieru vo valci zalepenú silikónom?
Tečie olej z tlmičov?
Má krivé brzdové kotúče?
Nesvieti jej svetlo?
Tečie benzín z nádrže?

Ja som predával synovu motorku po havárke (sundal ho chuj v jednosmerke jazdiaci v protismere)
Nová predná vidla.
Nové predné svetlo.
Nová jedna smerovka.
Nové budíky.
Nové plasty.
Nová stupačka.
Prelakovaná nádrž.
Pri predaji som upozornil že je moto po dosť veľkej oprave a do zmluvy som vypísal všetky nové diely.
Pánko pozrel a okamžite kúpil so slovami. " Super, veď je to nová moto".


13.08.2020 16:31

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

boombastic:
Ak by si si nechal 5.000,-€ tak máš na krku trestný čin bezdôvodné obohatenie a môžeš si myslieť o tom čo len chceš.
A určite by som ťa nezastupoval, pretože by si to prehral na plnej čiare.


13.08.2020 16:36

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

egres2 ono su ludia co pocitovo neznesu ked je vymeneni plast alebo aj nieco v motore za novy diel,a to aj pri 2tis eurovych motorkach,taku motorku uz niektory ludia podcenuju aj ked je v lepsom stave ako ta co je origal trocha poskriabana.taketo nieco by som chapal pri zanovnej moto,ale pri moto okolo 4 tisic my je to jedno,pokial to je super opravene tak nemam stoho ziadne psychicke problemy.

Dôvod úpravy: uprava

Upravené 1 krát. Naposledy upravil wiese (13.08.2020 16:37)


13.08.2020 17:37

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Predal som v živote veľa áut a 7 motocyklov. V prípade áut sme samozrejme vždy absolvovali skúšobnú jazdu a v každom prípade som šoferoval ja. Nikdy som nedal k dispozícii auto záujemcovi o kúpu, aby sa previezol. V prípade predaja motoriek sa žiadna skúšobná jazda nikdy nekonala. Motorka sa podrobila vizuálnej kontrole, motor sa naštartoval a to bolo všetko. Nikdy sa mi nestalo, žeby kupujúci proti tomuto spôsobu protestoval, alebo sa nejako dožadoval skúšobnej jazdy. Takisto sa mi nikdy nestalo v prípade predaja motorky, žeby ten, ktorý prejavil záujem a pricestoval, motorku nekúpil. Vo všetkých prípadoch ten čo prišiel, mal peniaze pri sebe a na motorke aj odišiel. Tiež sa mi nestalo, žeby mi po kúpe motorky niekto volal a niečo ošomral


13.08.2020 17:57

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

Jeff a teraz uprimne, ty sa dozadujes skusobnej jazdy pri kupe,ci tiez ti staci len nastartovanie,a pri aute ti staci tiez sa odviest ako spolujazdec,divne praktiky mas,myslim ze ty vodu kazes a vino pijes .ako si ma dany clovek vyskusat ci uz auto alebo motorku,ako spolujazdec to nezisti,a z nastartovanej motorky sa tiez vela nedozviem.


13.08.2020 18:16

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Anton Horváth - Bjorni
 Kávičkár 

Re: egres2: Ano, ak idem skusat motorku, tak sa poistim pre pripad sposobenia skody(napriklad ja mam take krytie z poistenia domacnosti).

Ja som len chcel poukazat, ze pre mna ako majitela motorky je najjednoduchsie si pripadnu skodu uplatnit z havarijneho poistenia. urcite sudne tahanice (hlavne u nas) su najdrahsie a najzdlhavejsie riesenie, nakolko niekedy ani rozhodnutie sudu este nemusi moj problem vyriesit. A mas pravdu, ze je chrapunstvo zakladat si ho pred predajom, ale poistovna nevie, ze ja sa moto pokusam predat a uzavrie poistku na dobu neurcitu. A ked ja moto po mesiaci, alebo dvoch rokoch predam, tak poistku zrusim pre predaj poistnej veci. A myslim si, ze poistny podvod to nieje, nakolko ju nik zamerne neposkodi, jedna sa naozaj len o poistenie voci havarii.

Ale je to pomerne komplikovana tema a nema uplne jednoznacne riesenie. Iste riziko je tam stale a nevyhnes sa mu (teda v pripade, ak kupujuceho nechas previest)


13.08.2020 18:33

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: wiese: Čo sa motoriek týka, predával som vždy len Choppre, ktoré mali plus-mínus 20000 km max. Vždy boli v TOP stave bez škrabančeka, čo znamená, že v takom stave boli aj vtedy, keď som ich kupoval. Dokonca som kúpil, je to 12 rokov nazad, motorku od tunajšieho člena s nickom "petrass" a ten by ti mohol potvrdiť, že som prišiel ku nemu s peniazmi vo vrecku, motorku som si pozrel (mala vtedy 3 roky a cca 11000 km) vypočul ako beží, spravili sme kúpnu zmluvu, motorka sa naložila na prepravník a poďho domov. V prípade áut a skúšobných jázd som bol v tomto nekompromisný. Osobne som poznal človeka, ktorý predával auto, prišiel kupec s tromi kamarátmi, predávajúci dal záujemcovi vozidlo vyskúšať, sadol si na miesto spolujazdca a dopadlo to tak, že pri predbiehaní došlo k čelnej zrážke s protiidúcim vozidlom a nikto to neprežil. Netvrdím, že moje podmienky každý akceptoval, no tých, ktorí to nechápali, by som spočítal na prstoch jednej ruky 8-)


13.08.2020 18:47

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Chudak zamestnavatel ktoremu zamestnanec sposobi zo svojej viny niekolko destatticovu skodu a zamestnancovi moze dat uhradit iba 4 nasobok platu a aj to kryje dalsie poistenie za skodu sposobenu zamestnavatelovi a nemoze ho donutit aby si rozbite vozidlo od neho odkupil ziadnou zmluvou

Samotny nazov zmluvy kupno predajna hovori jasne ze sa jedna o zmluvu ktora podlieha obchodnemu zakonu
Podmienovat kupu vozidla jeho poskodenim je nepriatelna zmluvna podmienka


13.08.2020 19:38

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

krampus
 Geriatrik 

Ikona

Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Šťastný, že mám viac miesta v garáži.


13.08.2020 20:02

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

Jeff takze ked ja u teba kupim moto bez odskusania a cestou domov zistim ze sa my nepacia jazdne vlastnosti,alebo bude tahat do strany,alebo my proste nesadne ,tak je tu moznost bez problemov ti ju vratit.samozrejme neposkodenu a vycistenu.kupil si niekedy auto bez toho aby si pri skusobnej jazde sedel za volantom. pan je ten kto ma peniaze a nie naopak,tovaru je ako maku ale penazi malo 8-)


13.08.2020 20:26

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: wiese: Mám dojem, že som sa vyjadril dostatočne zrozumiteľne a vyber si z toho čo chceš. Ty by si zrejme pri kúpe trval na svojom a ja určite tiež. Ale jak praví klasik...lidí je jako sraček 8-)


13.08.2020 23:32

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

1. Cenu 5.000 som urcil ja a tym, ze ju isiel skusat ju akceptoval.

2. Ked nechapes co je to burana motorka tak preco sa zapajas do debaty???


14.08.2020 0:22

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

bombos co je to burana motorka ? to je taka po buracke ktoru nikto neopravil a predava sa nahradne diely ako rozoznas novy blatnik od stareho ? ako rozoznas nove teleskopy od starych ? NIJAK

AAA auto 90 % vozidiel su opravene buranice a poruchove sroty a v zmluve je jasne napisane myslim pod pismenom D ze kupujes vozidlo na nahradne diely ktore nemusi prejst STK a potom mozes ist reklamovat zavady tak akurat na lamparen
Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pirrates (14.08.2020 0:25)


14.08.2020 7:13

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: Pirrates: V súvislosti s AAA používaš otrepané frázy, ktoré nemajú opodstatnenie. Táto spoločnosť nevykúpi žiadne auto, ktoré bolo upnuté na vyrovnávacej stolici, alebo malo akokoľvek opravované vnútorné blatníky. :-~ Vymenené, alebo lakované blatníky, dvere a pod. to už je iná kapitola. Bavíme sa samozrejme o autách, ktoré ďalej posúvajú ďalším uživatelom do bežnej prevádzky 8-)


14.08.2020 8:33

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

Jeff .dufam ked budes ty kupovat ci uz auto alebo motorku tak stretnes presne takeho cloveka ako si ty sam.


14.08.2020 8:53

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

Mlhoš:
Samotny nazov zmluvy kupno predajna hovori jasne ze sa jedna o zmluvu ktorá podlieha obchodnemu zakonu
Podmienovat kupu vozidla jeho poskodenim je nepriatelna zmluvna podmienka


Už prestaň písať bludy.
Obchodný zákonník rieši vzťahy medzi podnikateľskými subjektami.
Občianský zákonník rieši vzťahy medzi občanmi - nepodnikateľmi .
A medzi podnikateľom na strane dodávatela tovaru a služieb a občanom nepodnikateľom. Na tieto zmluvy sa vzťahuje oddiel Spotrebitelské zmluvy ,, kde sú uvedené aj neprijatelné zmluvné podmienky , ktoré môžu mať za následok absolútnu neplatnosť zmluvy a zároveň sa na tento prípad dá uplatniť aj zákon na ochranu spotrebitela.


14.08.2020 12:02

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: wiese: Za tvoje želania ti veľmi pekne ďakujem a dúfam, že sa aj do bodky naplnia [dobre]

Dôvod úpravy: úprava

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Jeff (14.08.2020 12:07)


14.08.2020 12:16

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Egresko, za prve, mna zasadne zastupuju iba a vylucne advokati, cize ty to byt z tohoto dovodu nemozes.

Za druhe, si si isty, ze pojem kupno-predajna zmluva v nasom pravnom systeme existuje? Nie je to nahodou spravne len kupna zmluva?


14.08.2020 13:53

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

boombastic: Čo ste všetci duslektici?
To som nepísal ja ale Mlhoš.
Čo sa týka názvu zmluvy je to absolútne jedno či Kúpno-predajná alebo kúpna. A čo takto keď ju píše predávajúci tak potom predajná? Po právnej stranke je dôležité aby zmluva určovala kupujúceho, predávajúceho a predmet kúpy (predaja) a aby bol prejav vôle jasný a zrozumiteľný.
Ak tam nedám žiadnu hlavičku ,ktorúkoľvek ,tak zmluva bude aj tak platná.

A zastupovať nemôžem jedine v trestných veciach. V občianskych v pohode.


14.08.2020 13:57

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

S tou zmluvou si uplne vedla. Ale mne to je fuk, to len pre poriadok....


14.08.2020 14:05

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

boombastil:
Definuj výklad, v čom som vedľa??


14.08.2020 14:53

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Od: co sa tyka nazvu zmluvy......tam si si uletel. Ale opakujem, neriesim....pohoda


14.08.2020 15:07

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

boombastic:
Te že prevzalo latinské emptio venditio -predaj - kúpa ako kúpna zmluva ma nezaujíma. Predaj - kúpa jednoznačne stanovuje že sa jedná o zmluvu kde jedna strana predáva za peniaze a druhá strana kupuje za peniaze .


14.08.2020 16:04

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Pocuj egresko, nestras ma tu takto vehementne, ved to su zakladne pojmy, to musis ovladat, aj ked mas vzdy pravdu, ale zacinas mi brat iluzie o tvojej kompetentnosti. Viem, ze je pri niektorych povahach takmer nemozne uznat povedzme preklep, ale sak....no ok, ako vzdy mas pravdu....


14.08.2020 19:05

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Feror
 Edvenčr 

Ikona

Prvy kupec co prisiel sa zamozrejme chcel previezt.
Ja ze plnu sumu chcem na ruku ako zalohu.
On si ju najprv prezera z jednej strany, bo druha bola pri stene.
Popocuval volnobeh, spisali sme zmluvu, vyplatil a az ked bola jeho prvy krat hodil rychlost.
Trochu zariskoval, ale mal stastie.


14.08.2020 19:15

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

Feror aj ty to tak robis,ze popocuvas ,potom vyplatis a potom skusas.a ked sa ti nepaci tak mas smolu.


14.08.2020 20:06

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

alexa7
 Kávičkár 

Ikona

Re: wiese: mna hneva presne to slovo ktore si napisal ze "nepaci"
Pride skusobny pilot, figu tomu ruzumie a medituje nad tým, ze ako to ide, ako na tom fuka a podobne.
Okrem toho ak motorka nebola padnuta a je servisovana v riadnom servise a ma nejakých 20-30 tis
km ako pise Jeff, tak skusobna jazda je ciste o tom ze kupujuci si ju ide vyskusat ci sa mu "páči" a predavajuci ma len nervy, ci niečo nevyvedie.


14.08.2020 20:30

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: alexa7: Je to tak, ako píšeš. [dobre] Človek, ktorý vie čo chce a príde k tebe ako k predajcovi, vidí, že predmet jeho záujmu je v TOP stave bez najmenšej chybičky, si motorku obzrie (väčšinou chodia dvaja), popočúva motor, poprípade zaradí vyššiu rýchlosť aby skúsil spojku a malo by mu stačiť k tomu, aby sa rozhodol. Ako som už bol napísal, v mojom prípade to vždy stačilo a kupec zakaždým odišiel spokojný domov. Ja som naposledy kupoval motorku minulý rok v júli. Pricestoval som vlakom k predajcovi a ten po mňa prišiel na stanicu na motorke. Zaparkoval, ja som si ju obzrel (pneumatiky mali zhodný dátum s rokom výroby mašiny) a hneď na to sme zo stanice išli na motorke rovno na DI (šoferoval predajca), kde prebehla odhláška. Pri čakaní kým sa dostaneme na rad sme spísali zmluvu, po odhláške som mu odovzdal peniažky a vec bola vybavená 8-)

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Jeff (14.08.2020 20:43)


14.08.2020 20:38

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

KAJL
 Kávičkár 

Re: Jeff: a hned po tejto super kupe si sa odfotil a dal si sem svoju fotku, ze :-D .


14.08.2020 20:46

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: KAJL: Musím uznať, že máš priam neuveriteľný detektívny talent >:-)


15.08.2020 2:26

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

spravne sa to nazyva :
zmluva o prevode vlastnictva hnutelnej veci
ako kazda zmluva aj takato zmluva nesmie obsahovat nezakonnu podmienku inak je neplatna
nezakonna podmienka je aj vyplatenie sumy za vec skor ako doslo k samotemu predaju podpisom zmluvy a len tak mimochodom

Občiansky zákonník v súčasnom znení preferuje ochranu kupujúceho tým, že do okamihu dodania veci za poškodenie, stratu alebo zničenie veci zodpovedá predávajúci.


15.08.2020 22:52

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

kemo
 Geriatrik 

Nečítal som všetky príspevky, ak uvádzam niečo, čo už bolo písané, ospravedlňujem sa.

Pri predaji (kúpe) motorového vozidla a teda aj motorky sa obyčajne vyžaduje oboznámenie sa s kupovanou vecou, teda aj skúšobná jazda. Ak kupujúci nedostane možnosť vyskúšať vozidlo, je v prípade vrátenia vozidla a vrátenia peňazí odkázaný spravidla na súdne jednanie, kde ale musí vysvetliť, prečo vozidlo kupoval, keď ho nevyskúšal. Pri skrytých vadách sa to dá riešiť, lebo predávajúci "zatajil" vadu, ale je to na dlhé naťahovania sa po súdoch.
Otázny výsledok súdneho sporu by mohol byť aj v prípade, že predávajúci vezme pred skúšobnou jazdou peniaze (ošetril by som to podpisom zmluvy o budúcej kúpno-predajnej zmluve s presnou špecifikáciou, čo v prípade, ak skúšajúci - kupujúci motorku poškodí). Ale aj tu by asi mohli byť problémy právneho charakteru.
Iný prípad môže nastať ak som motorku kúpil a chcem ju vrátiť (hoci aj po týždni), "lebo mi nesadla". To by na súde asi prešlo.

Najhorší variant (o jednom konkrétnom viem, cca 10 rokov dozadu) : junáci doviezli kupujúcemu moto domov, kupujúci vykonal skúšobnú jazdu v dĺžke cca 400 m, v závere ktorej havaroval (on na mieste mŕtvy, motorka na šrot, žiadna zmluva nepodpísaná). Obrovská tragédia pre rodičov a rodinu, junáci bez motorky (netuším ako sa cítili, ale asi v pohode nie).


16.08.2020 7:46

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: kemo: Iný prípad môže nastať ak som motorku kúpil a chcem ju vrátiť (hoci aj po týždni), "lebo mi nesadla". To by na súde asi prešlo.
Čiže, prídem napr. do showroomu, vyberiem si motorku, zaplatím prevodom z účtu a po týždni sa vrátim s tým, že prepáčte, motorka mi nesadla, tu ju máte nepoškodenú naspäť a vráťte mi peniaze. Predavač sa milo usmeje, požiada ma o iban, prevedie mi dukáty a so slovami..prídite zas, sa rozlúčime, lebo ak nie, tak na súde to aj tak vyhrám :-~


16.08.2020 10:05

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

myslim ze hlavne treba dat do zmluvy ze predajca nesuhlasil so skusobnou jazdou,a preto by na sude urcite preslo ze motorku chce vratit z roznych dovodov-aj z dovodu ze mu motorka nesadla.


16.08.2020 11:05

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: wiese: Sú napríklad predajne ako je Merkury market. Vyberieš si koberec a opýtaš sa predavača, že či si ho môžeš proti plnej sume, ktorú necháš v obchode, požičať, či ti sadne k interiéru a on ti odpovie, že žiaľ nie, pretože oni tak nerobia. Na druhej strane Kika, alebo Môbelix proti tomu nič nemajú. Požičias si na vyskúšanie či ti sadne. Keď áno, necháš si ho, keď nie, donesieš naspäť, oni vrátia peniaze a hľadáš ďalej.
Keď si presvedčený, že ten z Merkury marketu je to, čo presne hľadáš, kúpiš si ho. Ak potom doma zistíš, že je to celé zle a že ti to do interiéru nesadlo, môžeš sa rozliať na smolu, alebo postaviť na mihalnice, nikto ti v tom obchode naspäť nič nezoberie. :-~
To, či ti motorka sadne alebo nie, by si už mal vedieť pred kúpou a prísť k predajcovi s jasným zámerom. Keď ti predajca oznámi, že nesúhlasí so skúšobnou jazdou ani keď mu dáš ako zálohu plnú sumu, tak máš predsa možnosť sa zvrtnúť a ísť ku inému, ktorý s radosťou poskytne svoj majetok kadejakým skúšobným pilotom, alebo iným pre ňho neznámym luďom. Nikto ťa predsa nenúti, že musíš. Buď na podmienky predajcu pristúpiš, alebo nie. Si slobodný človek 8-)


16.08.2020 11:15

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

wiese
 Turista 

Ikona

Jeff trepes chujoviny,co ma koberec spolocny s motorkou.to uz pises naozaj od veci.aky by si mal problem dat do zmluvy to ze si nesuhlasil zo skusobnou jazdou.ver my pani su ty co maju peniaze a nie ty co maju tu vec.ale jak pravy jeden klasik veci je jaku maku a penez malo.


16.08.2020 11:19

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Kym motorku nepredavas tak tvrdis ze motorka manzelka a fajka sa nepoziciava neda sa na nej odviest ani bratovi a ked ju predava tak ju pozicia komukolvek lebo je zaslepeny chamtivostou


16.08.2020 11:35

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: wiese: Ľudia sme rôzni. Niekto, kto to má v hlave srovnané pochopí uvedený príklad, ale sú aj takí, ktorým môžeš uvádzať príklady aké chceš a stále to má rovnaký účinok, ako keď hádžeš hrach na stenu aj s konzervami :'( Ale napoviem. Koberec a motorka sú v danom prípade tovar :-O

Dôvod úpravy: úprava

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Jeff (16.08.2020 11:37)


16.08.2020 12:14

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Anton Horváth - Bjorni
 Kávičkár 

Re: Jeff: zapametaj si toto: "vsetko sa da vysvetlit, ale zial nie kazdemu"

proste proti vetru sa stat neda


17.08.2020 9:33

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

Ak je zmluva podpísaná oboma účastníkmi, je ľahostajné, či je v zmluve uvedené, že predávajúci predáva kupujúcemu alebo že kupujúci od predávajúceho kupuje, alebo či sú v texte použité oba výrazy. Pretože sa na texte kúpnej zmluvy obaja účastníci zhodli, čo potvrdili svojimi podpismi, a pretože každému predaju z pohľadu predávajúceho samozrejme zodpovedá kúpa z pohľadu kupujúceho, ide o riadne uzavretú kúpnu zmluvu a nie len o návrh predávajúceho


19.08.2020 10:31

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

CERBERUS
 Turista 

Ikona

Re: wiese: Pozri veď nikto nehovorí, že ty ich musíš niekomu dať na ruku ak sa tak dohodneš ale ja by som ti proste bez toho aby som mal plnú sumu moto do ruky nedal, príde ďalší kt. ju kúpi a ak by niekto chcel aby to bolo cez notára ok nemam problem ale zbytočná oštara,, ak by si mi nechal auto a papiere plus vyhlásenie, že ho nechávaš ako protihodnotu tiež ok. Proste niečo mať ako záruku aby som vedel potom doriešiť prípadné vzniknuté škody. Je to skôr opatrnosť ako povinnosť a kludne môžeš prísť s kamarátom kt. zostane so mnou a on bude mať peniaze a ty sa vozíš aj tak sa dá. Ale určite nedám niekomu moto ak nemám v ruke peniaze alebo ak neviem že ich so sebou vôbec má.


19.08.2020 10:39

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

CERBERUS
 Turista 

Ikona

Re: Nozdormu: Polícia s tým nič nemá, peniaze odovzdávaš dobrovolne s tým, že je to záruke plnej kúpnej ceny motorky do 5tis je to ok. takú hotovosť môžeš mať pri sebe bez papiera.Môžeš si dať nato nejaký papier ako dávajú predajcovia pri skúšobných jazdách. Ty máš moju motorku a papiere ja mám tvoje peniaze čo každému poviem keď mi volá. Inak sa neprevezie a nemusí ani chodiť ak nebude mať peniaze asi nemá ani záujem. Asi nejdeš sám na obhliadku ale s niekym tak ten zostane so mnou aj s peniazmi nemusím ich ja mať. Je logické, že pýtam peniaze pretože nemám záujem robiť zadarmo požičovňu ak sa chceš voziť na moto chod do showroomu aj tam si od teba berú zálohu cca 1000€ záleží podľa typu moto. Ja si pýtam vždy plnú sumu a upozorním ho že ak padne moto je jeho a ja mam money, tak nech sa prevezie tak aby si vyskúšal čo potrebuje a nemachruje aby sa niekde vysypal. Preveziem sa vždy pred ním aby videl, že moto je v poriadku - všetky moto vždy odservisujem a nechám prekontrolovať pred predajom, to by som si nedovolil predať moto s nejakou vážnou závadou. Ak to niekomu nevyhovuje neber, nekupuj choď inam, ved nepredávam iba ja.


19.08.2020 10:51

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

CERBERUS
 Turista 

Ikona

Re: egres2: kupno predajná zmluva neexistuje :-). To ako zároveň kupuješ aj predávaš :-). Existuje iba kúpna zmluva v nej hlavné časti predmet predaja a kupujúci kt. predmet predaja kupuje za dohodnutých podmienok (cena, stav atd) tie sa riadia obchodným zákonníkom (pri predaji moto je to výhodnejšie ak to je v hlavičke uvedené pretože môžeš požadovať napr. peniaze naspäť ak niesi spokojný s predmetom predaja za určitých podmienok! ) ak tam máš uvedené podľa občianskeho zákonníka tak táto možnosť pred súdom neobstojí. V zmluve môžeš mať uvedené čokoľvek ale platné a vymožiteľné sú iba tie kt. sa riadia zákonníkom. Každý trochu schopný právnik ťa vyseká z toho. Jo a dalšia vec, overený podpis na zmluve = sa právny dokument! Neoverený podpis je stále iba papier kde musíš dokazovať čo to je za papier.


19.08.2020 11:06

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

cerberus.
Aj v obchode sa predaj motorky riadi Občianským zákonníkom a nie Obchodným .
Na ktorých zmluvách sa overujú podpisy ( aby boli platné) stanovuje zákon.
Zmluva je právny akt DVOCH právnych subjektov. Predávajúci a kupujúci takže zmluva napriek tomu, že v zákone má označenie len ako Kúpna zmluva zahŕňa v sebe dve skutočnosti Predaj a zároveň aj kúpu tak žiaden zákon nemôže spochybnovať vôľu dvoch subjektov ak bude zmluva označená ako Kúpnopredajná alebo Predajnokúpna.


19.08.2020 11:12

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

CERBERUS
 Turista 

Ikona

Re: egres2: cerberus.
Aj v obchode sa predaj motorky riadi Občianským zákonníkom a nie Obchodným .
Na ktorých zmluvách sa overujú podpisy ( aby boli platné) stanovuje zákon.
Zmluva je právny akt DVOCH právnych subjektov. Predávajúci a kupujúci takže zmluva napriek tomu, že v zákone má označenie len ako Kúpna zmluva zahŕňa v sebe dve skutočnosti Predaj a zároveň aj kúpu tak žiaden zákon nemôže spochybnovať vôľu dvoch subjektov ak bude zmluva označená ako Kúpnopredajná alebo Predajnokúpna.
Tak ja to mám od baby čo mi vypracovávala zmluvu a na tieto veci ma konkrétne upozornila robí v práve a s týmito vecami už dlho ja ju spochybňovať nebudem ale máš určite aj ty pravdu. Zákon síce stanovuje a neprikazuje, kt podpis má byť overený ale súd nato prihliada ak niesú alebo sú ak vznikne spor.
Zákon to asi nebude spochybňovať ale je to určite tak,ž e by mala byť označená iba ako kúpna zmluva a nie nejaké kombinácie :-)


19.08.2020 11:23

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

Súd nemôže spochybňovať žiadnu zmluvu , kde nie sú overené podpisy ak to nevyžaduje zákon a dokonca existujú platné ústne zmluvy. Podstata je vždy vedieť dokázať, že k uzatvoreniu takýchto zmlúv prišlo.


19.08.2020 12:32

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Anton Horváth - Bjorni
 Kávičkár 

Re: egres2: Chces tym povedat, ze kludne staci, ked si na mobil nahram:
1 - predstavenie a stotoznenie oboch stran kupneho procesu - kazdy sa predstavi a ukaze detailne obciansky, aby bolo jasne, kto je kto,
2 - vyhlasenie, ze suhlasia s danou nahravkou a moze byt dodatocne povazovana za ustnu zmluvu . A ze ku vsetkemu pristupuju dobrovolne a ziadna strana tu druhu do nicoho nenuti.
3 - jasne podmienky predaja a vsetkeho, co s tym suvisi (zaloha, skusobna jazda, podmienky pri nehode a podobne)

Neber to tak, ze do niekoho rypem. Nemam o tom ani paru a chcem vediet, ci by nieco take mohlo prejst a byt povazovane za ustnu zmluvu.


19.08.2020 12:49

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

RadoR6
 Kávičkár 

Ikona

Priatelia, nezda sa vam ze tato tema je o pocitoch pri predaji a nie o kupno predajnych podmienkach a o tom ci dat moto na testovaciu jazdu s financnou zabezpekou alebo bez nej?
Inak, ked som predaval minuly rok R6 tak to bol smutny pocit vidiet ju ist (dcera si aj poplakala), ale bol cas sa posunut dalej. Nejaky cas uvazujem nad predajom KTM z dovodu nevyuzitia, to ako velmi sa s nou naozaj chcem rozlucit svedci aj moje objednanie sa na servis a kupa novych palivovych filtrov :-} .


19.08.2020 14:22

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Finančná zábezpeka áno/nie, veď keď budeš tu KTM-ku predávať, môžeš sa nami o ten pocit podeliť. Ten pocit, keď niekomu, o kom nevieš ani h-nič, dáš do rúk svoj stroj v hodnote napr. 5000€ len tak na vyskúšanie, alebo keď ti ten skúšajúci dá obáločku s patričnou sumou s tým, že keď motorku rozloží na prvočinitele, tak je tvoja 8-)


19.08.2020 15:51

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

egres2
 Bahniak 

Ikona

Bjorny:
Tebou uvedený prípad je ústna dohoda - kúpna zmluva ústna.
Ale aj bez toho čo uvádzaš ak sa dvaja dohodnú že jeden dodá vec a druhý za ňu zaplatí je zmluva platná.
Obvykle pri nejakých problémoch zostáva "stopa" , ktorá preukáže že k zmluve prišlo.
Povedal kamošovi že ide kupovať.
Povedal kamošovi že ide predávať.
Dal inzerát že predáva.
V daný deň vybral peniaze z banky.
V daný deň vložil peniaze v banke atď.
Samozrejme, že nedoporučujem ústnu zmluvu ale zákon takúto zmluvu považuje za platnú.

Ale k veci:
Vzhľadom na to že na motorke som sa len vozil a nesúložil s ňou tak je predaj pre mňa bežná neemociálna záležitosť.


19.08.2020 16:15

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

Vidim to podobne. Pokial sa raz rozhodnem, ze moto predam a podari sa mi to, tak to povazujem za uspech a tesim sa z toho.
Nieco ine je, ked ju predavam z donutenia napriklad chybaju prachy, alebo na mna niekto tlaci a podobne, vtedy to je smutny proces...


20.08.2020 20:57

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

duran1
 Geriatrik 

Re: RadoR6: [dobre]


21.08.2020 8:06

Re: Ako ste sa cítili pri predaji vlastnej motorky?

RadoR6
 Kávičkár 

Ikona

Re: Jeff: téma ma nazov "Ako ste sa citili pri predaji...." a nie "Dali by ste svoju moto na skúšobnú jazdu s alebo bez finacnej zabezpeky" ;-)
Ale keď už ťa to zaujíma, tak NIE, motorku by som bez zabezpeky z ruky nedal.
Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil RadoR6 (21.08.2020 8:10)


| 1 2 | Nasledujúce


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.

PC verzia motoride.sk

© Copyright 2001-2024 Motoride.sk | ISSN 1336-6491 | info@motoride.sk | Podmienky poskytovania služieb. | RSS:
Obsah stránok MotoRide.sk je chránený autorským zákonom. Kopírovanie v akejkoľvek podobe bez súhlasu je nezákonné.
Počet návštevníkov Dnes: 131948 | Včera: 234753